ZF Transilvania

Proiect european de 15 mil. euro pentru construirea unui muzeu de istorie a Transilvaniei în localitatea Floreşti, judeţul Cluj

Proiect european de 15 mil. euro pentru construirea unui...

Autor: Laurentiu Cotu

18.10.2022, 18:01 199

Primăria Floreşti, judeţul Cluj, a accesat un proiect european de 15 milioane de euro, finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru construirea unui muzeu de istorie a Transilvaniei, pe un teren de aproximativ 12 hectare, în zona Cetatea Fetei. Noul complex muzeal din judeţul Cluj este conceput ca extindere a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, care prezintă în format fizic şi digital istoria tuturor etniilor ce au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacţiune şi convieţuire.

Proiectul prevede depozitarea, conservarea, restaurarea şi digitalizarea patrimoniului Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, realizarea expoziţiilor interactive, crearea de module de educaţie muzeală şi de cunoaştere a patrimoniului pentru şcolile şi instituţiile de cultură din România şi dezvoltarea unui centru al comunităţii pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţilor şi pentru o mai bună cunoaştere a istoriei comune.

’’Complexul muzeal propus îşi doreşte dezvoltarea unei reţele extinse de organizaţii din mai multe sectoare, în vederea cercetării, conservării, restaurării şi diseminării patrimoniului mobil, imobil sau imaterial, dar şi conştientizarea valorilor care ne-au marcat existenţa. Un alt obiectiv este centrarea ofertei culturale pe public şi orientarea acţiunii operatorilor culturali către aceasta, în vederea înlăturării inegalităţilor de acces la cultură, dar şi democratizarea participării la viaţa culturală’’, a spus Bogdan Pivariu, primarul localităţii Floreşti.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO