ZF Transilvania

Preţul apartamentelor din Cluj a scăzut cu 4,5%

Autor: Laurentiu Cotu

05.01.2012, 13:11 202

Preţul mediu al apartamentelor scoase la vânzare în Cluj-Napoca, în luna decembrie a anului trecut, a fost de 948 euro mp util, cu 0,3% mai mic decât în luna precedentă şi cu 4,5% mai puţin decât în urmă cu 12 luni, potrivit sitelui imobiliare.ro.

În 2011, perioada cu cele mai scumpe apartamente scoase la vânzare în Cluj a fost luna mai, cu un preţ mediu cerut de 990 euro mp util. La polul opus, în luna octombrie, pe piaţa imobiliară clujeană au fost scoase la vânzare apartamente cu un preţ mediu solicitat de 925 euro mp util. Pe segmentul apartamentelor noi, în 2011 a fost înregistrată o scădere de 1,6%, preţul mediu cerut la finalul anului fiind de 905 euro mp util.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele construite în Cluj-Napoca înainte de 1989 a înregistrat o scădere de 3,4% pe parcursul anului 2011, coborând de la 1.014 euro mp util, la 980 euro mp util în luna decembrie a anului trecut. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul unităţilor cu trei camere, unde a fost constatată o scădere de 5,4%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 2,6% în ultimele 12 luni, iar preţul garsonierelor s-a contractat cu 1,5%.

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe site de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

Indicele imobiliare.ro este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe. Indicele este disponibil pentru oraşele Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara şi Ploieşti.

Indicele imobiliare.ro a încheiat anul 2011 pe un trend în scădere coborând pentru prima dată sub pragul psihologic de 1.000 euro mp util. Valoarea medie pentru luna decembrie, 991 euro mp util, este cu 3,2% mai mică decât cea a înregistrată în luna anterioară. Potrivit imobiliare.ro, 2011 a fost anul în care, per ansamblu, preţurile apartamentelor au cunoscut cea mai mică scădere procentuală de la începutul crizei şi până în prezent. Preţurile au evoluat diferit în marile oraşe din ţară pe tot parcursul anului, astfel că cea mai mare scădere în 2011 a fost înregistrată în Cluj-Napoca (-4,5%), iar cea mai mare creştere în Timişoara (Ă2,9%). Portalul Afacerilor Imobiliare este proprietatea companiei RealMedia Network din Timişoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO