ZF Transilvania

O asociere condusă de constructorii băcăuani de la SSAB-AG extinde terminalul de pasageri al aeroportului din Oradea pentru 36 milioane de euro

O asociere condusă de constructorii băcăuani de la...

Autor: Laurentiu Cotu

25.04.2023, 16:41 297

Constructorul băcăuan SSAB-AG, deţinut de trei antreprenori locali, în asociere cu firmele de arhitectură şi proiectare Bemel AG din Constanţa şi Aca Zoork Project din Iaşi, au câştigat un contract de peste 177,5 mil. lei (36 mil. euro), fără TVA, cu CJ Bihor, pentru extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al aeroportului din Oradea. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil şi eficient.

’’Terminalul T1 se va extinde ţinând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale. Se vor asigura şi fluxuri secundare dedicate pentru plecări şi sosiri VIP. Vor putea fi procesaţi 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât şi pe zboruri externe. Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă.  Prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp’’, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Bihor.

Investiţia prevede şi extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziţia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute şi alte lucrări conexe.

Prin această investiţie, aeroportul Oradea va putea în viitor să deservească toţi pasagerii într-un singur terminal, eliminând inconvenienţele cauzate de operarea pe două terminale şi îmbunătăţind eficienţa operaţională. Totodată, aeroportul Oradea îşi va spori eficienţa energetică prin implementarea unui sistem de încălzire pe bază de agent geotermal şi a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice, potrivit comunicatului de presă transmis de reprezentanţii CJ Bihor.

Pe perioada de execuţie a lucrărilor, aeroportul va rămâne deschis. Pasagerii vor fi deserviţi în terminalul nr. 2 (vechi), a cărui capacitate va fi extinsă prin amenajarea de către antreprenorul general a unor spaţii temporare pentru fluxurile de sosire. Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru execuţia lucrărilor.

SSAB-AG, constructorul noului terminal de de pasageri al aeroportului Oradea, a finalizat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 154 mil. lei, un profit net de peste 4,2 mil. lei şi cu un număr mediu de 227 de angajaţi, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Grupul de firme SSAB este deţinut de Mihai Iulian Şlic (40%), fost primar al Bacăului, Corneliu Săftiuc (40%) şi Gabriel Nistor (20%). Compania are ca domeniu de activitate asigurarea antreprizei generale pentru proiecte de investiţii de mare anvergură în domenii diverse (logistic, industrial, retail). Societatea deţine şi propriile capacităţi de producţie de structuri metalice şi prefabricate din beton, oferind servicii de proiectare şi executare a lucrărilor de construcţii montaj a halelor industriale, după cum se arată pe site-ul companiei băcăuane.

Printre proiectele finalizate de SSAB-AG se află construcţia unui depozit farmaceutic al companiei de distribuţie de medicamente Fildas Trading în cadrul parcului industrial Miroslava din judeţul Iaşi, reamenajarea unui showroom pentru kika Pallady în Bucureşti, construcţia şi reorganizarea a două magazine Kaufland la Buzău şi Nicolina (Iaşi), construcţia a două hale de producţie ale dezvoltatorului CTP, o hală pentru dezvoltatorul imobiliar elveţian Artemis, în parcul industrial Sânandrei din Timiş. De asemenea, Dedeman, compania fraţilor Pavăl din Bacău, acelaşi judeţ de unde vine şi SSAB, este unul dintre partenerii de afaceri ai constructorului băcăuan.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO