ZF Transilvania

Maghiarii de la Kész au câştigat un contract de 21 mil. euro cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru construcţia Institutului de Inteligenţă Artificială (IA)

Maghiarii de la Kész au câştigat un contract de 21...

Autor: Laurentiu Cotu

20.09.2023, 18:12 3529

Constructorul ungar Kész, cu afaceri de aproximativ 180 de milioane de lei în România, în asociere cu proiectantul clujean SDC Proiect, au câştigat un contract de 105 mil. lei (peste 21 mil. euro) cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru proiectarea şi execuţia Institutului de Inteligenţă Artificială (IA). Clădirea dedicată laboratoarelor de cercetare în inteligenţă artificială va fi amplasată în campusul universitar din Cluj-Napoca şi va acoperi o suprafaţă de 2.028 mp.

Construcţia, cu o suprafaţă totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferinţe şi spaţii colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilităţi de cercetare, echipamente de înaltă performanţă şi infrastructură IT de ultimă generaţie, potrivit unui comunicat de presă al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluţiilor de IA pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică şi multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic şi tehnologic al regiunii, potrivit UTCN.

’’Suntem extrem de entuziasmaţi de construirea Institutului de Inteligenţă Artificială în cadrul UTCN. Acesta reprezintă răspunsul nostru la provocările locale, naţionale şi internaţionale în

domeniul tehnologiilor inteligenţei artificiale şi ne propunem să îmbunătăţim calitatea vieţii prin intermediul produselor inovatoare cu o valoare adăugată semnificativă. De asemenea, acest institut va facilita colaborarea între echipele de cercetare, studenţi şi cadrele didactice din cadrul Alianţei Europene a Universităţilor Tehnice (European University of Technology EUt), din care face parte şi UTCN.’’, a declarat Vasile Ţopa, rectorului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), în cadrul evenimentului de semnare a contractului de proiectare şi execuţie al Institutului de Inteligenţă Artificială (IA) de la Cluj.

Kesz Construcţii România, care şi-a pus semnătura pe proiecte precum cele din portofoliul One United Pro­perties sau Dedeman, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 179,2 mil. lei, un profit net de 5,2 mil. lei, având un număr mediu de 101 angajaţi, potrivit informaţiilor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Cu origini în Ungaria, compania are sediul local la Cluj-Napoca, unde, de altfel, derulează şi o investiţie imo­biliară proprie. Este vorba despre o fa­brică de materiale de construcţii (tu­bu­latură de ventilaţie şi staţii de pom­pare), a cărei finalizare este prevăzută pentru toamna acestui an şi care se adaugă unei investiţii rezidenţiale în Bucureşti. La sfârşitul anului 2021, grupul Kész a cumpărat un teren de aproximativ 16.000 de metri pătraţi în zona Petrom City, în apropierea Casei Presei Libere, de la Cornel Roşu, fon­datorul Radox, producător de echipa­mente termice şi climatizare, unde ridică acum un complex rezidenţial. Valoarea cumulată a acestor două proiecte imobiliare este de 50 de mili­oane de euro, iar planul companiei este să le finalizeze în 2023, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

Pe lângă activitatea de constructor, Kész mai deţine clădirea de birouri Hexagon Office Cluj şi a mai lucrat la ridicarea unor proiecte rezidenţiale precum One Herăstrău Park, One Charles de Gaulle, One Mircea Eliade, Riviera Luxury Residence Cluj şi Prima Residence Oradea, dar şi la birourile Dacia One, deţinute acum de fraţii Pavăl, fondatorii Dedeman. Kész a lucrat de-a lungul timpului şi la reabilitarea mai multor biserici, precum Sfântul Mihail din Cluj, biserica franciscană din Gherla şi biserica reformată din Dej.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO