ZF Transilvania

Finanţare europeană de 5,7 mil. euro pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune inteligente a autobuzelor şi tramvaielor din Iaşi

Finanţare europeană de 5,7 mil. euro pentru dotarea cu...

Autor: Laurentiu Cotu

19.09.2023, 18:40 53

Primăria Iaşi a accesat o finanţare  europeană de 28,1 mil. lei (aproximativ 5,7 mil. euro), prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune digitalizate a 140 de autobuze şi 150 de tramvaie ce asigură transportul public în oraş. Sistemele anti-coliziune digitalizate pentru autobuze vor fi livrate de compania Xsceza din Bucureşti, cu afaceri de aproape 800.000 de lei în 2022, potrivit datelor publice.

Scopul sistemului anti-coliziune pentru autobuze şi tramvaie este de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reuşind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor. În mijloacele de transport vor fi instalate elemente de detecţie externe (camere video sau alt tip de echipament inteligent), controlate de ’’Inteligenţa Artificială’’, care vor scana în timp real participanţii la trafic (alte autovehicule, motociclişti, biciclişti şi pietoni).

Tot prin intermediul PNRR, primăria Iaşi va achiziţiona 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri, 25 de autobuze electrice de 10 metri, iar prin Programul Operaţional Regional (POR) vor fi achiziţionate 32 de tramvaie PESA şi Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri şi 24 de autobuze BMC de 10 metri. Astfel, prin POR şi PNRR, municipiul Iaşi va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie şi 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei 9circa 150 de milioane de euro).

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO