ZF Transilvania

Dacian Cioloş: Funcţionarii APIA trebuie să încurajeze absorbţia fondurilor europene

Autor: Laurentiu Cotu

08.05.2011, 18:25 388

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a spusastăzi în cadrul unei conferinţe la Cluj că funcţionarii Agenţieide Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trebuie săîncurajeze fermierii să depună proiecte pentru accesarea fonduriloreuropene.

''Absorbţia fondurilor europene în România este încă destul deredusă. Am atas atenţia ca funcţionarii APIA să fie responsabili şisă încurajeze oamenii să depună proiecte pentru atragereafondurilor europene. Au existat situaţii când fermierii au fostdescurajaţi sau au renunţat la proiecte, datorită modului în careunii funcţionari APIA şi-au făcut treaba'', a spus Dacian Cioloş.

Totodată, oficialul european a afirmat că susţine ideeaînfiinţării în România a unei instituţii care să sprijine creştereagradului de absorbţie a fondurilor europene. În patru ani de laaderarea la Uniunea Europeană, România a absorbit doar 9,34% dintotalul fondurilor puse la dispoziţie de Bruxelles în perioada2007-2013. Până la încheierea actualului exerciţiu financiar al UE,România trebuie să absoarbă restul de 90% din cele 19 miliarde deeuro puse la dispoziţie de autorităţile europene.

Pe de altă parte, Cioloş a sfătuit producătorii agricoli românisă fie mai bine organizaţi şi mai competitivi pentru ca marfa lorsă poată ajunge pe pieţele ţărilor membre UE. Acesta a mai spus căpână la exporturi, produsele trebuie să ajungă în primul rând perafturile magazinelor din România.

Comisarul european pentru agricultură a participat la Cluj laconferinţa "Politica Europeană Agricolă Comună şi Învăţământulsuperior agricol", eveniment organizat de Universitatea de ŞtiinţeAgricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Dacian Cioloş a vizitat şiTârgul Agraria, eveniment care s-a desfăşurat în această săptămânăla Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO