ZF Transilvania

Consiliul Judeţean Bihor a alocat 2,1 mld. lei din bugetul pe 2024 pentru investiţii

Consiliul Judeţean Bihor a alocat 2,1 mld. lei din...

Autor: Laurentiu Cotu

25.01.2024, 16:21 148

Consiliului Judeţean Bihor a alocat 2,1 mld. lei (422,5 mil. euro), adică 84% din bugetul total previzionat pentru acest an de 2,5 mld. lei (503 mil. euro) pentru investiţii. Cheltuielile de funcţionare ale aparatului propriu al Consiliului Judeţean Bihor şi ale instituţiilor subordonate sunt prevăzute la 417,5 mil. lei (84 mil. euro), potrivit unui comunicat de presă al CJ Bihor. Proiectul de buget va fi supus votului în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Bihor din 31 ianuarie.

’’Bugetul de investiţii este motorul de dezvoltare a judeţului. Acesta a început să crească din 2021, odată cu reducerile de personal şi reorganizarea activităţii Consiliului Judeţean Bihor. În 2022 am avut o altă creştere importantă, de la 197 la 288 milioane de lei, cu aproape 50% a bugetului de dezvoltare faţă de anul precedent, iar anul trecut am avut un salt uriaş, de aproape 300%, la 1,1 miliarde lei, odată cu derularea marilor proiecte cu fonduri europene. Pentru anul acesta avem previzionat un buget de peste 2,1 miliarde lei.’’, a spus Călin Gal, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.

Cele mai mari investiţii sunt prevăzute în domeniul infrastructureă, cu alocări de peste 1,7 miliarde lei în 2024. Investiţiile vor fi finanţate în proporţie de 84% cu fonduri externe nerambursabile, pentru anul 2024 instituţia propunându-şi să atragă 1,78 miliarde lei de la Uniunea Europeană. Dacă în 2020 fondurile europene reprezentau doar 5% din totalul bugetului de investiţii al CJ Bihor, în 2023 acestea au crescut la 86%, adică 970 milioane lei.

Proiecte de investiţii care se vor finaliza în 2024 sunt centurile Beiuş, Aleşd, Oşorhei, Sântandrei, Nojorid, Sânmartin, reabilitarea drumului judeţean Oşorhei-Copăcel, reabilitarea drumului judeţean Almaşu-Mare-Sălaj, dotări şi acreditare Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, dotări campusul pentru învăţământ dual, microbuze electrice pentru şcolile din judeţ, reabilitarea spitalului de psihiatrie din Nucet, platformele de deşeuri, proiectele în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.

Proiecte în derulare, cu termen de finalizare după anul 2024 sunt inelul rutier metropolitan, reabilitarea drumului judeţean Salonta-Tinca, parcurile de specializare intelligentă din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Ştei. Investiţii care vor demara în 2024 sunt: reţeaua de pasaje rutiere şi pietonale din Oradea şi Oşorhei, lărgirile de la două la patru benzi la ieşirile din Oradea spre Nojorid, până la intersectţia cu Livada şi spre Biharia, modernizarea bibliotecii judeţene Gheorghe Şincai, centrul cultural multifuncţional, drumul expres Arad-Oradea, proiectul cu trenuri metropolitane, modernizarea drumului turistic Padiş-Ic Ponor.

Tot anul acesta vor demara proiecte precum centrul de testare pentru orientare şcolară, un program de transport prin care să fie achiziţionate autobuze electrice, dezvoltarea zonei din vecinătatea aeroportului Oradea, deschiderea unor spaţii muzeale în Cetatea Oradea, autorizarea ISU a teatrului din Oradea, asistenţa medicală în zonele izolate, susţinerea învăţământului în limba germană, achiziţionarea unor utilaje pentru siguranţa în trafic pe drumurile judeţene şi reabilitarea drumului judeţean 795A, dintre Şumugiu şi Mierlău, potrivit comunicatului de presă transmis de Consiliul Judeţean Bihor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO