ZF Transilvania

Consiliul Judeţean Bihor a accesat o finanţare europeană de 126 mil. euro pentru realizarea centurilor Beiuş şi Sânmartin

Consiliul Judeţean Bihor a accesat o finanţare...

Autor: Laurentiu Cotu

10.10.2023, 17:20 3614

Consiliului Judeţean Bihor a accesat o finanţare europeană de 623,3 mil. lei (aproximativ 126 mil. euro) pentru realizarea a două proiecte importante de infrastructură rutieră - centura Beiuş şi centura Sânmartin. Valoarea totală a contractului de finanţare pentru centura Beiuş este de 403,1 mil. lei, din care valoarea totală eligibilă este de 183,8 mil. lei.

’’La centura Beiuş estimăm că vom ajunge să decontăm peste 45% din lucrări în acest an, chiar dacă realizările în teren vor ajunge la 55-60%. Există un decalaj între lucrările realizate şi cele decontate de 40-50 de zile ca efect al condiţiilor contractuale. Diferenţa de peste 50%, aproximativ 44 de milioane de euro, ar urma să fie decontată anul viitor, proiectul urmând să fie fazat şi să îi fie asigurat restul de finanţare din Programul Transporturi. Din suma pe care o vom achita pentru lucrările derulate în acest an, peste 36 de milioane de euro, 85% reprezintă fondurile europene, iar 15% cofinanţarea asigurată din bugetul de stat’’, a declarat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.

Centura Beiuş va avea în total o lungime de 9,33 kilometri. Constructorii sunt: etapa I - Drum Asfalt (lider), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt, iar etapa II - Drum Asfalt (lider) şi Ile Viorel Construct. Pentru centura Sânmartin, valoarea totală a contractului de finanţare este de 220,2 mil. lei, din care valoarea totală eligibilă este de 187,3 mil. lei.

’’La centura Sânmartin lucrările au fost întârziate ca urmare a proceselor generate de exproprieri şi care nu au permis constructorilor să poată lucra în zona pasajului peste drumul comunal spre 1 Mai. Din cauza acestor întârzieri, lucrările nu pot fi terminate până la sfârşitul acestui an. Ca urmare, şi acest proiect ar urma să fie fazat, diferenţa de finanţare urmând să fie asigurată prin Programul Transporturi. Estimăm că până la finalul anului vom putea deconta peste 60% din lucrări. Ambele proiecte vor fi terminate până în vara anului viitor’’, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Drumul de legătură între municipiul Oradea şi comuna Sânmartin va avea o lungime de 5,75 kilometri şi, în plus, bretele de legătură cu DN76 şi localitatea Haieu, cu o lungime de 2,27 km. Constructorul este asocierea formată din Construcţii Erbaşu - lider de asociere, Vahostav-SK, Drumuri Orăşeneşti şi Procons Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO