ZF Transilvania

CJ Bihor a investit peste 29 mil. euro într-un campus dedicat învăţământului dual în municipiul Oradea

CJ Bihor a investit peste 29 mil. euro într-un campus...

Autor: Laurentiu Cotu

28.02.2024, 16:11 77

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat finalizarea unei investiţii de aproximativ 146 mil. lei (peste 29 mil. euro), TVA inclus, finanţată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 15 -  Educaţie, Reforma 4  - Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior, ce a presupus realizarea unui campus dedicat învăţământului dual în municipiul Oradea, în imediata vecinătate a Universităţii Oradea şi a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic.

Campusul dispune de 8 corpuri de clădire, în care vor funcţiona laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport. În cadrul campusului a fost amenajat şi un teren de sport în aer liber, potrivit unui comunicat de presă al CJ Bihor.

’’Ne propunem ca în luna mai campusul să fie pus la dispoziţia elevilor. Din acest an, elevii bihoreni care vor dori să înveţe o meserie solicitată de firmele locale au la dispoziţie cele mai bune condiţii pentru a face acest lucru’’, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.

În prezent sunt în desfăşurare procedurile de licitaţie pentru dotări cu echipamente şi mobilier. Elevii care aleg această formă de învăţământ se vor putea pregăti în domenii precum mecanică, instalaţii şi lucrări publice, construcţii, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 şi 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.

În 2023 a fost înfiinţat consorţiul pentru învăţământ dual ’’Campus Oradea’’, al cărui scop este formarea elevilor în raport cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. Acesta este format din 18 membri: două autorităţi publice - Consiliul Judeţean Bihor (lider de proiect) şi primăria municipiului Oradea, cinci unităţi de învăţământ - Colegiul Tehnic ’’Traian Vuia’’ Oradea, Colegiul Tehnic ’’Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic ’’Constantin Brâncuşi’’ Oradea, Colegiul Tehnic ’’Alexandru Roman’’ Aleşd şi Liceul Tehnologic ’’Unirea’’ Ştei, la care se adaugă Universitatea Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi nouă companii private şi asociaţii - Faist Mekatronic, Connectronics România, Vernicolor, Celestica, Purem Oradea, Nidec, Plexus Services RO, Asociaţia Bihor West Professional şi Asociaţia Firmelor Bihorene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO