ZF News

ZF Power Summit 2023. Oana Ijdelea, managing partener IJDELEA & Asociaţi: În loc să existe o măsură pentru a stimula investitorii, pare că ei sunt pedepsiţi. România, deşi ar putea fi autonomă şi autosuficienă, importă în continuare gaze. Dacă modificările legislative, venite peste noapte, nu ar mai avea loc, s-ar crea premisele pentru revenirea apetitului pentru investiţii

ZF Power Summit 2023. Oana Ijdelea, managing partener...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.02.2023, 13:04 173

Pentru investitorii din zona de explorare şi producţie, România este o piaţă dificilă. Europa, mai ales datorită politicilor verzi, ceea ce ridică un semn de întrebare cu privire la activităţile de explorare absolut noi. În mod evident, singurele activităţi de explorare care au o şansă reală de a fi monentizate sunt explorările în stadii extrem de avansate”, a declarat Oana Ijdelea, reprezentant managing partener IJDELEA & Asociaţi.

„Piaţa din februarie 2023 încă aşteaptă lămuriri şi clarificări suplimentare de la guvern şi de la autorităţi, în privinţa tuturor măsurilor care, ca o avalanşă, au fost implementate în cursul anului trecut”, a spus Oana Ijdelea cu privire la cadrul legislativ din România. 

„Provocările în a atrage investiţii sunt lipsa stabilităţii pe partea de reglementare, din punctul de vedere al măsurilor fiscale şi cu impact fiscal şi al modului în care mecanismele de control sunt aplicate”.

Alte declaraţii:

„În loc să existe o măsură pentru a stimula investitorii, pare că ei sunt pedepsiţi. România, deşi ar putea fi autonomă şi autosuficienă, importă în continuare gaze. Şi te întrebi: De ce?”

„Sunt de părere că dacă toate aceste modificări legislative, venite peste noapte, nu ar mai avea loc, s-ar crea premisele ca toţi investitorii şi toti producătorii să aibă o creştere a apetitului de a investi din nou. Într-un sistem fiscal şi de taxare aşa cum este industria producătoare de petrol avem redevenţe, avem taxe suplimentare atât pe offshore, cât şi pe onshore, avem taxă suplimentară inclusiv la producţia de ţiţei. Practic nu mai sunt bani de investiţii. De unde bani de investiţii în contextul tuturor acestor impozitări?”

”Proiectele din Marea Neagră sunt greu rentabile, în acest moment. Pentru că noi nu suntem intr-o zona de razboi, dar suntem intr-o zona de conflict. Siguranta în operaţiunile petroliere sunt prioritatea 0.”

„M-aş uita la toate mecanismele şi instrumentele care încearcă să controleze piaţa. Apoi, la mult aşteptata strategie a hidrogenului. Şi nu în ultimul rând, aş încerca să fac tot ce pot să atrag investitorii în Marea Neagră, să stimulez titularii care exploatează acea zonă şi nu aş mai umbla la cadrul fiscal actual, decât în jos.”

„Pe zona de regenerabile, situaţia este mai bună, cel puţin situaţia proiectelor mici s-a desţelenit destul de mult. Recent, asociaţiile mici au făcut demersuri către guvern să se vadă dacă aceste măsuri pot extinse şi către zona proiectelor mai mari.”

„Romania se afla sub această pătura de protectie a NATO si UE şi poate lucrurile aceste atârnă mai mult decât orice altceva la nivel internaţional”, a declarat Oana Iijdelea cu privire la modul cum România este văzută de investitori la un an după începerea războiului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO