ZF News

Vânzările de iPhone în China se reduc pe măsură ce cresc tensiunile politice cu SUA

Vânzările de iPhone în China se reduc pe măsură ce...

Autor: Daniel Belu

04.11.2023, 23:31 113

Cererea pentru noua gamă de iPhone 15 de la Apple este mai slabă în China decât pentru modelele de anul trecut, potrivit analiştilor, relatează CNN.

Vânzările pentru iPhone 15 au scăzut cu 4,5% în China, comparativ cu vânzările iPhone 14 în primele două săptămâni de la lansare, potrivit Counterpoint Research. Separat, Bloomberg a relatat luni că firma financiară Jefferies a declarat că vânzările iPhone 15 au scăzut cu un procent de două cifre, ca urmare a cererii puternice a clienţilor pentru noua linie de smartphone-uri Mate 60 de la Huawei.

Rapoartele vin în contextul în care economia chineză se clatină, piaţa imobiliară se confruntă cu dificultăţi, iar concurenţa între furnizorii de produse de înaltă calitate din China a crescut, în special din partea producătorului chinez de dispozitive Huawei.

"Vedem mult naţionalism în acest moment, deoarece consumatorii chinezi care cred că au fost nedreptăţiţi de guvernul american şi de sancţiuni gravitează în jurul Mate 60, iar acest lucru afectează vânzările Apple", a declarat Jeff Fieldhack, director de cercetare la Counterpoint, pentru CNN.

În acelaşi timp, China rămâne foarte importantă pentru Apple, deoarece este cea mai mare piaţă după SUA. Fieldhack a spus că nu crede că Huawei va depăşi Apple în acest moment în ceea ce priveşte vânzările de smartphone-uri, dar se aşteaptă ca interesul continuu pentru Mate 60 să continue să "se strecoare" în cifrele Apple.

"Apple a câştigat mult în perioada de lansare de anul trecut, când a devenit numărul unu în China", a spus el. "Lucrurile păreau puternice, dar acum, cu tensiunile politice şi concurenţa, acesta este un motiv de îngrijorare."

Cu toate acestea, gama Phone 15 a crescut cu aproximativ 10% de la an la an în SUA, potrivit Counterpoint. Aceasta este o creştere puternică pentru Apple, având în vedere că vânzările au scăzut pentru al treilea trimestru consecutiv în august, înainte de lansarea iPhone 15.

Cele mai recente dispozitive iPhone 15 vin cu un design mai subţire, cu o cameră principală mai avansată şi un buton de acţiune personalizabil. Poate că cea mai mare schimbare care vine pe modele este faptul că acestea vor folosi acum un cablu de încărcare USB-C, punând capăt unei perioade de 11 ani cu cablul de încărcare Lightning.

Aceasta nu este prima dată când Mate 60 face titluri de la lansarea sa la sfârşitul lunii august. În septembrie, guvernul SUA a solicitat mai multe informaţii despre procesorul Kirin 9000s 5G al lui Mate 60 Pro, care ar fi fost dezvoltat special pentru producător. Debutul său a şocat experţii din industrie, care s-au întrebat cum ar putea compania să realizeze un astfel de cip, în urma eforturilor ample ale Statelor Unite de a restricţiona accesul Chinei la tehnologia cipurilor străine din cauza unor preocupări în materie de securitate naţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO