ZF News

Un stimul pentru economia subterană. Numerarul în circulaţie a trecut de 40 miliarde de lei

Un stimul pentru economia subterană. Numerarul în...

Autor: Liviu Popescu

26.02.2015, 00:07 628

Numerarul aflat în circulaţie, care facilitează econo­mia subterană, a ajuns luna trecută la un maxim istoric de aproape 41 miliarde de lei (peste 9 mld. euro), în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în luna ianuarie creşterea a fost de 2% sau echivalentul a 750 milioane de lei, potrivit datelor BNR.

Numerarul aflat în circulaţie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul de­ceniu, cu doar câteva excepţii în pe­rioada de criză. „Creş­terea nu­merarului aflat în circu­laţie este legată în primul rând de plă­ţile care s-au făcut în luna de­cembrie în sectorul buge­tar“, a comentat Ionuţ Du­mi­tru, preşedintele Consi­liu­lui Fiscal. Numerarul este mai greu de controlat comparativ cu plă­ţile în mediul electronic şi de aceea contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane, care este esti­mată de Consiliul Fiscal la 15% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv echivalentul a 95 miliarde de lei.

Plăţile de salarii din decembrie fuseseră reflectate de creş­terea la un nivel record de 232 mld. lei a depozitelor ban­care, pentru ca luna trecută economiile din bănci să facă un pas înapoi, ceea ce explică creşterea cashului din eco­no­mie din luna ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO