Bănci și Asigurări

Plăţile cu cardul sunt de patru ori sub retragerile de numerar

Plăţile cu cardul sunt de patru ori sub retragerile de...

Autor: Liviu Popescu

18.02.2015, 00:07 518

Plăţile efectuate la comercianţi direct cu cardurile emise de băncile locale au crescut cu 16% anul trecut şi au ajuns la 30 mld. lei, în timp ce retragerile de numerar de la ATM-uri au consemnat un avans de 7%, dar ca volum au fost de patru ori mai mari decât plăţile, arată datele BNR.

Retragerile de la bancomate au însumat 126 miliarde de lei, adică 80% din tranzacţiile totale cu carduri, mulţi români obişnuind încă să-şi golească cardurile în ziua de salariu. Retragerile au crescut cu 60% din 2008 încoace, dar volumul plăţilor s-a triplat, pornind însă de la o bază foarte redusă.

„Oamenii încep să înţeleagă utilitatea cardului dincolo de retragerile de la ATM şi cred că tendinţa va continua“, spune analistul economic Aurelian Do­chia.

La finalul anului trecut, băncile aveau în portofolii circa 11 milioane de carduri active, cu care au fost efectuate 215 milioane de plăţi la comercianţi şi 234 de milioane de tranzacţii la ATM-uri.

Reţeaua de POS-uri instalate de bănci la comercianţii locali număra la sfârşitul anului trecut aproape 135.500 de unităţi, în timp ce numărul de bancomate a ajuns la 10.950 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO