ZF News

Salariile directorilor executivi cresc cu 16% în Marea Britanie, dar rămân sub nivelul de dinainte de Covid

Salariile directorilor executivi cresc cu 16% în Marea...

Autor: Daniel Belu

27.08.2023, 08:42 236

Directorii executivi ai celor mai mari companii din Marea Britanie au beneficiat anul trecut de o creştere salarială peste inflaţie, dar au câştigat totuşi mai puţin decât înainte de pandemie, potrivit unui raport publicat marţi, conform Bloomberg.

Salariul mediu al directorilor executivi din FTSE 100 a crescut cu 16% faţă de anul precedent, ajungând la 3,91 milioane de lire sterline (5 milioane de dolari), arată cercetarea realizată de grupul de reflecţie High Pay Centre. Această sumă este totuşi cu 70.000 de lire sterline mai mică decât pachetele salariale înregistrate în 2017.

Analiza survine în contextul unei crize a costului vieţii care a determinat personalul din multe sectoare să intre în grevă. HPC a precizat că directorii executivi au câştigat anul trecut de 118 ori mai mult decât un muncitor mediu.

De asemenea, raportul vine în urma criticilor potrivit cărora Marea Britanie a devenit un loc mai puţin atractiv pentru a face afaceri şi pierde companii în favoarea SUA şi a Asiei. Directorul executiv al Bursei de Valori din Londra, Julia Hoggett, a susţinut la începutul acestui an că directorii britanici ar trebui să fie plătiţi mai mult pentru a încuraja companiile să rămână în ţară.

Majoritatea companiilor din indicele bursier FTSE 100 au majorat anul trecut salariile directorilor executivi. Gigantul petrolier BP, contractorul militar BAE Systems şi proprietarul British Gas, Centrica, au acordat şefilor lor cele mai mari creşteri. Pascal Soriot, directorul general al companiei farmaceutice AstraZeneca, a fost cel mai bine plătit director general din FTSE 100, cu un salariu de 15,32 milioane de lire sterline.

Cu toate acestea, reducerile salariale pentru directori au fost mai frecvente decât în anul precedent. Aproape 40 dintre cele mai mari 100 de companii din Marea Britanie au redus salariile executivilor, o creştere faţă de doar un sfert în 2021.

Doar 4% dintre companiile din FTSE 100 nu au acordat un bonus directorului lor general în 2022, faţă de 13% în anul precedent. Plata medie a bonusului a scăzut cu 24.000 de lire sterline, ajungând la 1,4 milioane de lire sterline.

Diferenţa de remunerare dintre directori şi lucrători se adânceşte. Directorii executivi din FTSE 100 au câştigat de 118 ori mai mult decât lucrătorul mediu cu normă întreagă în 2022. Pentru comparaţie, acest raport era de 108 în 2021. Este încă sub nivelul din 2018, când primii 100 directori executivi au câştigat de 123 de ori mai mult decât lucrătorii mediani.

"Un model economic care prioritizează o creştere salarială de jumătate de milion de lire sterline pentru directori care sunt deja multimilionari cu siguranţă greşeşte undeva", a declarat Luke Hildyard, director la HPC.

Femeile au condus opt companii din FTSE 100 în 2022, în scădere de la nouă în 2021. Salariul mediu pentru femeile CEO din indice a fost de 3,91 milioane de lire sterline, faţă de o medie de 3,96 milioane de lire sterline pentru bărbaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO