ZF News

Preşedintele Franţei Francois Hollande vrea să dea câte 4.000 de euro pe an companiilor mici pentru fiecare tânăr angajat cu contract permanent

Preşedintele Franţei Francois Hollande vrea să dea...
25.12.2012, 21:14 182

Sub presiunea promisiunilor electorale de a reduce şomajul şi crea noi locuri de muncă, preşedintele Franţei, socialistul Francois Hollande a elaborat un plan prin care companiile mici primesc subvenţii de 4.000 de euro pe an timp de trei ani dacă angajează cu contract permenent un tânăr şi păstrează un angajat cu vârsta de 57 de ani sau mai mare, scrie The Wall Street Journal.

Guvernul francez speră că astfel jumătate de milion de tineri îşi vor găsi un loc de muncă permanent în următorii cinci ani. Planul ar putea costa aproximativ un milion de euro pe an. Dar economiştii spun că numărul de posturi create va fi mai mic deoarece guvernul va subvenţiona locuri de muncă care ar fi create oricum. Institutul de cerceare economică OFCE estimează că prin planul lui Hollande îşi vor găsi slujbe permanente doar 100.000 de persoane.

Diana Delanghe are o diplomă în management în retail, dar în ultimele săptămâni a făcut bani prin ceva pentru care n-a fost pregătită niciodată profesional - a împachetat cadouri într-un magazin din Paris.

“Nu mai aveam de muncă aşa că a trebuit să găsesc ceva”, a spus Delanghe, în vârstă de 23 de ani. Contractul de împachetator de cadouri a fost de doar trei săptămâni.

CV-ul fetei este asemănător cu cel al multor tineri francezi, la care perioadele în care au temporar de lucru alternează cu perioade fără muncă. Dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani care-şi caută loc de muncă, doar unul din cinci reuşeşte să obţină un contract pe termen lung ce conţine protecţie puternică contra concedierilor, potrivit datelor guvernului francez.

Dar companiile franceze spun că sunt reticente în a angaja tineri cu contracte permanente doarece acestea oferă un nivel de protecţie pe care nu şi-l pot permite, chiar şi dacă primesc subvenţiile promise de guvern.

“Este minunat să ai 4.000 de euro, dar dacă recrutul nu este bun, nu ştim cât timp suntem blocaţi cu el”, spune Philippe Lehmann, patronul unui atelier de piese mecanice cu şapte angajaţi.

El se plânge că pregătirea standard din şcolile profesionale franceze este slabă şi oferă ca exemplu de urmat Germania, stat în care rata şomajului în rândul tinerilor este de 8,1% şi în care şcolile profesionale au 2,6 milioane de elevi. Dintre aceştia, 1,46 milioane lucrează ca ucenici graţie sistemului dual din această ţară. Berlinul a anunţat că va sprijini tinerii fără loc de muncă din UE care vor să se pregătească în Germania sau să devină ucenici aici. Din ianuarie, guvernul german va plăti cursuri pentru învăţarea germanei şi costurile de transport pentru tinerii dornici să muncească în acele regiuni din ţară unde este deficit de forţă de muncă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO