ZF News

Preşedintele băncii centrale a Germaniei a demisionat

11.02.2011, 18:51 9

Weber, în vârstă de 53 de ani, şi-a exprimat dorinţa de ademisiona şi va renunţa la funcţie pe 30 aprilie, a declarat unpurtător de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, după ceşeful Bundesbank s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul AngelaMerkel.

Plecarea lui Weber, considerat favorit pentru înlocuirea luiJean-Claude Trichet la conducerea BCE, al cărui mandat se încheieîn acest an, erodează perspectiva ca Merkel să obţină preluareaşefiei acestei instituţii de către un german care să creascăîncrederea populaţiei în euro.

"Toate eforturile lui Merkel au fost anulate. Atenţia va ficoncentrată acum pe găsirea unui înlocuitor la conducereaBundesbank şi abia apoi pe şefia BCE", a declarat James Nixon,economist şef al Societe Generale în Londra.

Candidaţii la preşedinţia BCE trebuie să fie din zona euro şi săaibă o poziţie recunoscută şi experienţă profesională în problememonetare şi bancare, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Între cei care îndeplinesc aceste criterii sunt şefii băncilorcentrale din Italia, Mario Draghi, din Luxemburg, Yves Mersch, şiErkki Miikanen din Finlanda.

Germanul Klaus Regling, şeful fondului european de salvare, arputea fi şi el un candidat, deşi îi lipseşte experienţa în domeniulpoliticii monetare.

Nu a fost stabilit un termen pentru decizia privind înlocuitorullui Trichet, deşi ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble adeclarat vineri că problema va fi abordată după ce guvernele vordecide în martie noi măsuri de rezolvare a crizei datoriilorsuverane din zona euro.

Indiferent cine va fi înlocuitorul lui Trichet, va deveni aldoilea şef de bancă centrală din lume, ca importanţă, dupăpreşedintele Rezervei Federale americane, Ben Bernanke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO