ZF News

Piaţa Bitcoin câştigă 26 de miliarde de dolari după ce a atins maximul ultimelor 9 luni, pe măsură ce criza bancară evoluează

Piaţa Bitcoin câştigă 26 de miliarde de dolari după...

Autor: Daniel Belu

20.03.2023, 14:09 1782

Bitcoin a crescut luni, deoarece unii investitori s-au orientat către monedele digitale pe fondul crizei din sectorul bancar traditional, conform CNBC.

Criptomoneda a crescut cu 5%, la 28.378,35 dolari, în jurul orei 5 dimineaţa, potrivit CoinDesk şi tot în această dimineaţă atins valoarea de 28.554,07 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni.

În cele 24 de ore până luni la ora 5 dimineaţa, valoarea tuturor bitcoin-urilor aflate în circulaţie a câştigat aproximativ 26 de miliarde de dolari.

Revenirea bitcoin vine pe fondul turbulenţelor din sectorul bancar mondial, care au fost declanşate de prăbuşirea Silicon Valley Bank din SUA. În timp ce autorităţile de reglementare americane au intervenit pentru a proteja depozitele de la SVB, au continuat să crească îngrijorările legate de fragilitatea băncilor regionale din SUA şi din alte părţi.

În Europa, banca elveţiană Credit Suisse, aflată în dificultate a fost în centrul atenţiei după eşecul SVB şi după ce cel mai mare susţinător al acesteia, Banca Naţională Saudită, a declarat că nu poate oferi asistenţă financiară suplimentară creditorului din cauza restricţiilor de reglementare.

Duminică, UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elveţieni (3,2 miliarde de dolari), într-o tranzacţie intermediată parţial de autorităţile elveţiene de reglementare care încearcă să oprească extinderea crizei în sectorul bancar mondial.

Susţinătorii bitcoin-ului l-au numit deseori "aurul digital", considerându-l un depozit de valoare, în special în momentele de turbulenţe globale şi care nu este corelat cu alte clase de active. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, bitcoin s-a tranzacţionat în concordanţă cu acţiunile, în special cu Nasdaq, un indice puternic din domeniul tehnologiei.

Dar există semne că mişcarea preţului bitcoin începe să se decupleze de acţiuni, deocamdată.

"Dacă ne uităm la istoria bitcoin şi la motivul pentru care a fost creat în primul rând, a fost tocmai pentru evenimente ca acesta, în care sistemul actual dă semne de slăbiciune şi prin urmare, deţinerea unui activ necorelat ajută", a declarat pentru CNBC Vijay Ayyar, vicepreşedinte Luno.

"De-a lungul anilor, acest argument conform căruia bitcoin este o clasă de active necorelate a fost dezbătut destul de mult, dar acum vedem că acest punct de vedere poate fi justificat în multe feluri."

În timp ce aurul a crescut cu aproximativ 9% în acest an, bitcoin a crescut cu peste 70%.

În mod interesant, alte criptomonede nu au înregistrat luni acelaşi salt ca în cazul bitcoin. Ether s-a tranzacţionat aproximativ fără variaţii. Celelalte criptomonede nu sunt văzute ca "aur digital" de către susţinători în acelaşi mod în care este bitcoin.

"Pe măsură ce această criză bancară se desfăşoară, va fi interesant să continuăm să urmărim acţiunea preţului bitcoin, deoarece tot mai mulţi oameni se gândesc la deţinerea bitcoin ca la o alternativă inteligentă la sistemul actual", a declarat Ayyar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO