ZF News

OTP Bank a revenit pe profit anul trecut, dar creditarea a stagnat

OTP Bank a revenit pe profit anul trecut, dar creditarea...

Autor: Ciprian Botea

09.03.2015, 00:06 256
Deşi după trei luni era pe plus, în ultimul trimestru banca a avut o pier­dere mare din cauza unor provizioane supli­mentare.
 
OTP Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar ma­ghiar, a obţinut anul trecut un profit net de 11 mil. lei (2,5 mil. euro), comparativ cu o pier­dere de 62 mil. lei în 2013, pe fondul creşterii mar­jelor de dobânzi şi al scăderii costurilor cu provizioanele de risc.
 
Banca a avut însă o pier­dere în ultimul trimestru din cauza unor provizioane supli­mentare, legate cel mai proba­bil de procesul de curăţare a portofoliului de credite ne­per­for­mante, în condiţiile în care după primele nouă luni din 2014 raportase un câştig de aproape 35 mil lei. Volumul creditelor acor­date s-a di­minuat uşor cu 1% şi a ajuns la 6,1 mld. lei (1,4 mld. euro), maghiarii reuşind să-şi ma­joreze portofoliul doar pe segmentul corporate, în timp ce creditarea de retail s-a pră­buşit cu 10%. Veniturile nete din do­bânzi au crescut însă cu o treime, la 283 milioane de lei, în pofida erodării bilanţului de credite.
 
„Venitul net din dobânzi, principalul contri­butor la veniturile totale, s-a îmbunătăţit datorită creşterii ponderii în activele totale a creditelor de consum, care au rate de dobândă mai ridicate. Totodată, banca a luat în conti­nuare măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu dobânzile“, se arată într-un raport publicat de grupul OTP pe bursa de la Budapesta.
 
Creditele neperformante au stagnat la nivelul de 1,1 mld. lei, adică 18% din totalul porto­foliului (pondere peste media sistemului bancar de 14% la sfârşitul anului trecut). Cheltu­ie­lile cu provizioanele s-au redus cu 22% la nivelul între­gului an, la 130 mil. lei. Cos-turile riscului a săltat însă cu  40% în ultimul trimestru faţă de perioada iunie-septembrie, astfel că rata de acoperire cu pro­vi­zioane a creditelor neper­for­mante a trecut de 80%.
 
Cheltuielile operaţionale au crescut uşor cu 1% şi au ajuns la 199 mil. lei, astfel că raportul cost/venit s-a diminuat cu şapte puncte procentuale, la 58%, dar se menţine încă peste media sistemului bancar. Da­torită creşterii cu două cifre a veniturilor din dobânzi şi comisioane, profitul opera­ţional al OTP Bank a crescut cu 35% şi a ajuns la 143 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO