ZF News

Nissan va investi 2,5 miliarde de dolari pentru a construi încă două vehicule electrice în Marea Britanie

Nissan va investi 2,5 miliarde de dolari pentru a...

Autor: Daniel Belu

03.12.2023, 08:11 103

Nissan va investi 1,12 miliarde de lire sterline (1,4 miliarde de dolari) în uzina sa din Marea Britanie pentru a construi versiuni electrice a două modele, oferind un impuls industriei auto din această ţară şi unui prim-ministru britanic disperat să atragă investiţii străine, conform CNN.

Constructorul auto japonez a declarat vineri că planurile sale pentru versiunile electrice ale modelelor Qashqai şi Juke, produse la Sunderland, în nord-estul Angliei, vor necesita o investiţie totală de până la 2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari), inclusiv o a treia fabrică de baterii în Marea Britanie şi proiecte de infrastructură la care partenerii săi vor contribui la finanţare.

Se aşteaptă ca proiectul să primească sprijin din partea guvernului britanic.

Nissan produce modelul său electric Leaf la Sunderland de ani de zile şi va continua să facă acest lucru, bateriile fiind furnizate de o mică uzină de la faţa locului.

În 2021, compania a anunţat o investiţie de 1,4 miliarde de dolari pentru a construi o a doua fabrică de baterii de 9 gigawaţi-oră (GWh) în Sunderland, împreună cu partenerul chinez Envision AESC.

Anunţul de vineri are loc cu doar câteva zile înainte de Summitul global de investiţii al premierului Rishi Sunak, când acesta va încerca să revigoreze interesul companiilor de peste hotare, care s-au răcit în privinţa Marii Britanii de la votul pentru Brexit din 2016.

"A face din Marea Britanie cel mai bun loc pentru a face afaceri este în centrul planului nostru economic", a declarat vineri Sunak într-o declaraţie.

Nissan nu a comentat valoarea oricăror subvenţii sau garanţii oferite de Marea Britanie.

"Sprijinul guvernamental este întotdeauna important", a declarat pentru postul de radio BBC Alan Johnson, vicepreşedinte senior al Nissan pentru producţie şi lanţul de aprovizionare. "Discuţiile sunt în curs de desfăşurare cu guvernul şi nu sunt încheiate".

Sunak îl va găzdui pe preşedintele şi directorul executiv al Nissan, Makoto Uchida, la summitul de săptămâna viitoare. Investiţia Nissan va contribui la susţinerea locurilor de muncă pentru 7.000 de muncitori din Sunderland şi 30.000 de persoane din lanţul de aprovizionare şi se bazează pe o prezenţă în Marea Britanie care datează din 1986.

Pentru compania japoneză, Marea Britanie este un centru-cheie. Investiţia sa în baterii din 2021 a fost o dovadă de încredere, în condiţiile în care alţi investitori străini evitau Marea Britanie după ce Brexitul a dus la ani de incertitudine în jurul relaţiilor comerciale ale ţării.

Dar Sunak, care a devenit prim-ministru în urmă cu un an, are un oarecare succes în a schimba această situaţie.

Acordul cu Nissan vine la doar câteva luni după ce compania indiană Tata Motors a declarat că va investi 4 miliarde de lire sterline (5 miliarde de dolari) într-o fabrică de baterii pentru vehicule electrice din Marea Britanie pentru a aproviziona fabricile sale Jaguar Land Rover.

Experţii din industrie au descris fabrica de baterii Tata ca fiind un progres, dar susţin că Marea Britanie are nevoie de o capacitate de producţie de baterii pentru vehicule electrice mult mai mare pentru a menţine o industrie auto viabilă şi în creştere.

Nissan plănuieşte să ofere numai maşini complet electrice în Europa până în 2030. Aceasta a declarat că va anunţa numele noilor modele EV şi calendarul de lansare a producţiei la o dată ulterioară.

Cea mai recentă investiţie a constructorului auto din Marea Britanie vine în ciuda deciziei Sunak din septembrie de a amâna cu cinci ani o interdicţie privind vânzările de maşini noi pe benzină.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO