ZF News

La presiunea angajaţilor, companiile germane îmbrăţişează munca de la distanţă şi plănuiesc să renunţe la tot mai multe spaţii de birouri

La presiunea angajaţilor, companiile germane...

Autor: Daniel Belu

15.10.2023, 14:00 193

Aproape una din 10 companii germane intenţionează să reducă spaţiul de birouri ca răspuns la obiceiurile de lucru la distanţă, adăugând presiune pe o piaţă imobiliară comercială care scârţâie deja din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor şi a costurilor de construcţie, conform Bloomberg.

În timp ce majoritatea companiilor nu doresc să îşi reducă dimensiunile, peste 9% doresc să o facă, se arată într-un sondaj realizat miercuri de institutul Ifo din Munchen.

În unele industrii, cum ar fi industria auto şi audiovizualul, procentul a ajuns la 40%, în timp ce în sectoare precum comerţul şi construcţiile, mai puţin de 4% au dezvăluit planuri de reducere a cheltuielilor. În schimb, doar 1% dintre companii intenţionează să îşi mărească suprafaţa de birouri.

În condiţiile în care unul din patru angajaţi lucrează permanent de acasă, tendinţa de reducere s-ar putea intensifica în anii următori, când contractele de închiriere de birouri pe termen lung expiră şi firmele îşi reevaluează nevoia de spaţii de lucru, a declarat economistul Ifo Simon Krause.

"Această evoluţie va exacerba criza de pe piaţa imobiliară", a spus Krause.

Creşterea masivă a costurilor de finanţare şi scăderea cererii au pus deja sub presiune pieţele imobiliare comerciale germane. La aproximativ 16 miliarde de euro (16,8 miliarde de dolari), investiţiile în proprietăţi comerciale în cele trei luni până în septembrie au fost cu 63% mai mici decât în anul precedent, se arată într-o analiză realizată miercuri de BNP Real Estate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO