ZF News

IT-ul şi telecomul au ajuns sectoarele-minune ale economiei româneşti

IT-ul şi telecomul au ajuns sectoarele-minune ale...

Autor: Claudia Medrega

09.03.2015, 00:07 2191

Sectorul IT&C a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creştere, de 11%, faţă de 2013 şi a ajuns la o pondere de 6% din PIB, dublă faţă de 2011. IT&C-ul a avut în 2014 a doua contribuţie la creşterea economică de 2,9%, de 0,6%.

Valoarea adăugată în PIB din sectorul „Informaţii şi comunicaţii“ a ajuns la sfârşitul anului trecut la 40 mld. lei, depăşind contribuţia agriculturii, de 31,6 mld. lei (4,7% din PIB) şi apropiindu-se de aportul construcţiilor, de 41,9 mld. lei (6,3% din PIB). Industria a continuat să fie motorul eco­no­miei şi anul trecut, aducând o treime din creşterea PIB, res­pectiv 0,9%. Acest sector a avut un aport de 24% la for­marea PIB, în scădere faţă 2011, când contribuţia industriei la creşterea economică se apropia de 30%. Construcţiile s-au stabilizat  înregistrând o creştere de 0,2% faţă de 2013.

Evoluţia indică o schimbare a structurii economiei ro­mâneşti dinspre ramurile cu valoare adăugată mică, precum agricultura, spre ramuri cu valoare adăugată mare, ceea ce este benefic şi contribuie la îndeplinirea criteriilor de con­ver­genţă reală spre zona euro. Pe partea de utilizare a PIB, creş­terea economică a fost determinată de contribuţia cererii interne, în timp ce investiţiile şi-au continuat declinul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO