ZF News

Fostul şef Thodex, Faruk Fatih Ozer, primeşte o condamnare de peste 11.000 de ani

Fostul şef Thodex, Faruk Fatih Ozer, primeşte o...

Autor: Daniel Belu

08.09.2023, 14:58 2482

Faruk Fatih Ozer, care a condus platforma crypto Thodex până la implozia acesteia în 2021, a fost condamnat la 11.196 de ani de închisoare de un tribunal turc pentru diferite infracţiuni, inclusiv fraudă, conform Bloomberg.

Pronunţându-şi verdictul joi seara târziu, tribunalul din Istanbul i-a condamnat pe Ozer şi pe cei doi fraţi ai săi la pedepse cu închisoarea de durate similare, găsindu-i vinovaţi de fraudă în formă agravată, conducerea unei organizaţii criminale şi spălare de bani.

Ozer, un elev care a abandonat liceul şi care a fondat Thodex în 2017 şi a fugit în Albania după ce Thodex a dat faliment, a părut neîmpăcat la audierea sa finală.

"Sunt suficient de inteligent pentru a conduce orice instituţie de pe Pământ", a declarat Ozer în instanţă, citat de agenţia de stat Anadolu Agency. "Acest lucru este evident în această companie pe care am înfiinţat-o la vârsta de 22 de ani. Nu aş fi acţionat cu atâta amatorism dacă ar fi fost vorba de o organizaţie criminală".

Valoarea totală a pierderilor suferite de investitori în urma prăbuşirii Thodex rămâne neclară. Actul de acuzare al procurorului le estimează la 356 de milioane de lire turceşti (13 milioane de dolari), dar presa turcă a raportat cifre de până la 2 miliarde de dolari. Un studiu realizat de Chainalysis a estimat valoarea criptomonedelor pierdute la Thodex la 2,6 miliarde de dolari.

Ozer a fost extrădat în Turcia din Albania la începutul acestui an, în urma unui proces juridic de lungă durată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO