ZF News

Everton, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal din Anglia, a fost cumpărat de fondul de investiţii 777 Partners din Miami, americanii punându-şi piciorul tot mai puternic în fotbalul european şi britanic

Everton, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal...

Autor: Daniel Belu

15.09.2023, 15:06 233

777 Partners a ajuns la un acord pentru cumpărarea clubului englez de fotbal Everton pentru o sumă nedezvăluită, punând capăt domniei omului de afaceri britanico-iranian Farhad Moshiri după o serie de eşecuri pe teren şi în afara lui, conform Financial Times.

Fondul de investiţii cu sediul la Miami a declarat vineri că a încheiat un acord condiţionat pentru a achiziţiona pachetul de 94,1% deţinut de Moshiri la clubul care înregistrează pierderi. În urma acestei tranzacţii, 777 devine cel mai recent investitor american care a cumpărat acţiuni în prima ligă engleză.

Nu au fost dezvăluite detalii financiare, dar o declaraţie a celor două părţi a precizat că investiţia 777 va consolida bilanţul lui Everton şi va garanta "finanţarea integrală" a noului său stadion Bramley-Moore Dock din Liverpool. Companiile au declarat că se aşteaptă să încheie afacerea până la sfârşitul anului.

Moshiri a făcut investiţii de aproximativ 750 de milioane de lire sterline în Everton, dar este de aşteptat să recupereze doar o parte din suma investită. Firma de consultanţă Football Benchmark a estimat în acest an că valoarea de întreprindere a clubului îndatorat este de aproximativ 470 de milioane de lire sterline.

Moshiri a petrecut luni de zile în căutarea unui investitor, pe măsură ce problemele financiare ale lui Everton au devenit tot mai presante. Necesitatea de a strânge sute de milioane de lire sterline pentru noul stadion, care va înlocui stadionul istoric al clubului, Goodison Park, a sporit urgenţa căutării. El a ajuns la un acord cu 777 după ce discuţiile exclusive cu grupul american MSP Sports Capital au eşuat.

Tranzacţia este supusă aprobării din partea primei ligi engleze, care şi-a întărit testele pentru potenţialii proprietari şi directori în luna martie. De asemenea, acordul va fi supus controlului din partea Federaţiei Engleze de Fotbal şi a Autorităţii de Conduită Financiară din Regatul Unit.

777 are deja investiţii în şapte cluburi de fotbal, de la cote minoritare până la proprietate absolută. Printre acestea se numără Hertha Berlin din Germania, Sevilla FC din Spania, echipa italiană Genoa şi echipa braziliană Vasco da Gama.

În luna iulie, Josimar, o agenţie de ştiri de investigaţie, a ridicat o serie de întrebări cu privire la problemele juridice din trecut cu care s-au confruntat 777 şi co-fondatorul său Josh Wander. 777 a declarat că reportajul a fost "complet înşelător", iar Wander a declarat luna aceasta pentru FT că arestarea sa pentru trafic de cocaină din 2003, care a dus la punerea sa în libertate condiţionată, a fost "o prostie de colegiu". Acesta a insistat că nu a deranjat creditorii, agenţiile de rating sau autorităţile de reglementare.

Wander a declarat pentru FT în această lună că în fotbal va apărea un "nou val de comercializare" care va justifica gama largă de investiţii pe care compania le-a făcut în echipe neperformante.

Între timp, mandatul lui Moshiri la unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal a fost zbuciumat. Clubul s-a luptat cu costurile în creştere bruscă ale noului stadion. Pe teren, echipa a fost la un pas de retrogradarea din Premier League în ultimele două sezoane, în ciuda faptului că a cheltuit foarte mult pe jucători la începutul mandatului lui Moshiri.

Ameninţarea retrogradării a fost semnalată în cele mai recente conturi anuale ale clubului ca o potenţială ameninţare la adresa viabilităţii sale ca afacere în desfăşurare.

Într-o declaraţie, el s-a plâns că este din ce în ce mai greu pentru oamenii de afaceri individuali care susţin cluburile de fotbal englezeşti să concureze cu investitorii rivali bogaţi. Printre aceştia se numără fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, care a cumpărat Newcastle United în 2021 şi consorţiul american care a achiziţionat Chelsea pentru 2,5 miliarde de lire sterline anul trecut.

"Zilele unui proprietar/beneficiar sunt aparent dincolo de limitele posibilităţilor celor mai mulţi, iar cele mai mari cluburi sunt acum deţinute în mod obişnuit de firme bine finanţate, de investitori sportivi specializaţi sau de companii şi fonduri susţinute de stat", a declarat Moshiriri.

Moshiri, rezident la Monaco, caută noi investitori încă de anul trecut, după ce Everton a tăiat legăturile cu o serie de companii legate de oligarhul Alisher Usmanov, care se află sub sancţiuni în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Un trio de companii legate de Usmanov au avut contracte de sponsorizare cu clubul şi au avut un acord de drepturi de denumire pentru noul stadion al lui Everton. Moshiri şi Usmanov au fost anterior co-investitori la Arsenal.

Everton se află în prezent pe locul 18 în Premier League, după ce a obţinut un punct în primele patru meciuri. Echipa face obiectul unei anchete a Premier League pentru presupuse încălcări ale reglementărilor financiare.

Clubul a înregistrat o pierdere netă de 44 de milioane de lire sterline în anul încheiat în iunie 2022, după o pierdere netă de 120 de milioane de lire sterline în 2020-21. În precedentele două exerciţii financiare, Everton a înregistrat pierderi nete de aproape 140 de milioane de lire sterline şi 111 milioane de lire sterline.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO