ZF News

Europa nu poate ignora avertismentul lui Biden privind "Armageddonul"

Europa nu poate ignora avertismentul lui Biden privind...

Autor: Daniel Belu

08.10.2022, 23:01 1207

Liderii europeni au declarat vineri că avertismentul preşedintelui american Joe Biden cu privire la “Armageddon” şi la posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia arată seriozitatea ameninţării reprezentate de invazia Moscovei în Ucraina, conform Bloomberg.

Premierul estonian Kaja Kallas a declarat reporterilor că ameninţările nucleare ale lui Vladimir Putin trebuie luate foarte în serios. “Dacă sunt folosite arme nucleare, atunci este un cu totul alt nivel”, a spus ea. “Şi nimeni nu poate câştiga un război nuclear. Acest lucru este foarte clar şi înţeleg că aceste mesaje au fost transmise lui Putin şi Kremlinului că nu puteţi câştiga acest război.”

În ultimele zile, oficialii americani şi alţi oficiali occidentali au minimalizat riscul iminent al utilizării unei arme nucleare, afirmând că nu există indicii că Moscova se pregăteşte să îşi folosească arsenalul. Preşedintele rus şi-a reînnoit retorica nucleară în momentul în care a anunţat anexarea teritoriului ucrainean, dar aceasta este un ecou al avertismentelor similare pe care le-a lansat de când a invadat Ucraina în februarie.

Liderii Uniunii Europene, reuniţi la Praga pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi despre criza energetică a blocului, au fost însoţiţi vineri prin videoconferinţă de preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

Declaraţia lui Biden de joi, potrivit căreia chiar şi utilizarea unor arme nucleare tactice de mici dimensiuni ar putea duce la “Armageddon”, sugerează că Washingtonul este îngrijorat că Putin ar putea schimba tactica, în condiţiile în care continuă să sufere eşecuri jenante în Ucraina. 

În condiţiile în care trupele ruseşti pierd teren în mod constant în faţa contraofensivei ucrainene, Putin a chemat 300.000 de rezervişti şi a promis că va folosi “toate mijloacele de care dispunem” pentru a-şi apăra ţara, inclusiv părţile ocupate din Ucraina pe care le-a anexat recent.

Preşedintele rus nu a spus în mod explicit că asta înseamnă arme nucleare, dar unii dintre locotenenţii săi au cerut utilizarea celor tactice pentru a trimite un semnal al hotărârii Kremlinului. Cele tactice mai mici ar dura probabil ceva timp pentru a fi pregătite şi în poziţie de desfăşurare.

“Încercăm să ne dăm seama care este rampa de ieşire a lui Putin? Unde coboară el? Unde găseşte el o cale de ieşire?” a declarat Biden la o strângere de fonduri în New York. “Unde se găseşte el într-o poziţie în care să nu-şi piardă, nu doar faţa, ci să piardă o putere semnificativă în Rusia?”.

Liderii UE au rămas uniţi în sprijinul Ucrainei, chiar dacă ameninţările lui Putin au neliniştit naţiunile membre, în special în est.

“Chiar trebuie să credem că a mai rămas un sâmbure de raţiune, că vom evita un război nuclear”, a declarat premierul croat Andrej Plenkovic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO