ZF News

Claudiu Cazacu, XTB Brokers: O recădere a zonei euro ar fi periculoasă

 Claudiu Cazacu, XTB Brokers: O recădere a zonei euro ar...

Autor: Adrian Cojocar

30.01.2013, 12:56 775

Analiştii X-Trade Brokers România, unul dintre cei mai mari brokeri forex de pe piaţa locală, spun că deşi criza datoriilor suverane a fost pentru moment depăşită există încă pericolul unei recăderi a zonei euro în 2013 din cauza fragilităţii acesteia, care ar afecta puternic economia europeană, o altă problemă fiind tensiunile dintre marile puteri economice.

”Principalele presiuni vin din Spania şi Italia, care vor decide evoluţia ratei dobânzii în zona euro. Spania ar putea avea nevoie de mai multe măsuri de austeritate, deficitul său fiind peste media europeană, în timp ce datoriile sale ar putea depăşi 90% din PIB-ul pe 2013. În Italia, influenţa principală va veni de la rezultatele alegerilor din februarie, având în vedere că pieţele financiare au propria preferinţă, respectiv pe Mario Monti”, spune Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România

El atrage atenţia cu privire la declaraţiile prim-ministrul britanic David Cameron care intenţionează să organizeze până în anul 2018 un referendum privind ieşirea Marei Britanii din UE, argumentând că apartenenţa la Uniune este prea costisitoare, prea birocratică şi limitează puterea de acţiune a Parlamentului.

“În ceea ce priveşte economia mondială, instabilitatea acesteia este alimentată în principal de anumite riscuri geopolitice. În primul rând, tensiunile dintre China şi Japonia, a doua şi a treia economie din lume, care au afectat deja evoluţia yenului. Mizele sunt cu atât mai mari cu cât Japonia este aliată a SUA, în timp ce China este mai apropiată de Rusia. Acesta este un risc real pentru stabilitatea globală”, consideră Cazacu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO