ZF News

China acuză SUA de 10 incursiuni cu baloane în spaţiul său aerian

China acuză SUA de 10 incursiuni cu baloane în spaţiul...

Autor: Daniel Belu

13.02.2023, 14:49 331

China a acuzat Statele Unite că au folosit baloane de mare altitudine în spaţiul său aerian de peste 10 ori anul trecut şi că au efectuat sute de misiuni de recunoaştere, în timp ce disputa privind supravegherea aeriană dintre cele două naţiuni duce legăturile lor la un nou nivel scăzut, conform Financial Times.

Acuzaţiile Beijingului au fost lansate după ce SUA au doborât luna aceasta ceea ce a spus că este un balon spion chinezesc în Carolina de Sud şi au doborât ulterior alte trei obiecte, cel mai recent în weekend.

"Este foarte obişnuit ca SUA să se amestece în spaţiul aerian al altora", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. "Doar anul trecut, peste 10 baloane americane de mare altitudine au zburat ilegal prin spaţiul aerian chinezesc fără permisiunea autorităţilor chineze".

Wang a declarat că SUA trimit frecvent "nave şi avioane pentru a efectua recunoaşteri" şi a acuzat Washingtonul de 657 de misiuni aeriene anul trecut şi de până la 64 de zboruri luna trecută "numai deasupra Mării Chinei de Sud".

El nu a precizat câte dintre misiunile de supraveghere au fost efectuate deasupra teritoriului recunoscut internaţional al Chinei şi câte deasupra revendicărilor sale din Marea Chinei de Sud, majoritatea nerecunoscute de dreptul internaţional.

China insistă, de asemenea, că balonul care a trecut prin spaţiul aerian al SUA şi al Canadei efectua cercetări meteorologice. Balonul a fost doborât luna aceasta la ordinul preşedintelui Joe Biden. SUA au declarat săptămâna trecută că balonul avea mai multe antene pentru colectarea de informaţii şi făcea parte dintr-o flotă de supraveghere mai largă care a trimis baloane deasupra a peste 40 de ţări şi cinci continente.

Celelalte trei obiecte neidentificate doborâte ulterior de SUA au fost deasupra lacului Huron duminică, în Yukon sâmbătă şi în Alaska vineri. SUA a atribuit aceste obiecte nimănui, dar incidentele au sporit şi mai mult tensiunile în relaţia tensionată dintre SUA şi China, care a atins unul dintre cele mai scăzute puncte de la restabilirea, în 1979, a legăturilor diplomatice dintre cele două naţiuni.

Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială (Norad), a declarat duminică că un comandament militar comun americano-canadian a urmărit ultimul obiect încă din ziua precedentă, când acesta părea să intre în spaţiul aerian american, înainte de a decide să îl doboare.

Norad a stabilit că obiectul a zburat în apropierea unor situri militare sensibile din Montana.

Balonul suspect de spionaj chinezesc care a traversat America de Nord la începutul acestei luni a zburat, de asemenea, deasupra unui sit din Montana unde armata americană depozitează rachete balistice nucleare intercontinentale.

VanHerck a declarat că Norad clasifică cele trei ţinte care au fost doborâte în ultimele trei zile drept "obiecte", adăugând că "nu le va clasifica drept baloane". El a adăugat că SUA şi Canada încă investighează şi că nu au determinat originea obiectelor.

"Aş ezita şi v-aş îndemna să nu atribuiţi acest lucru unei anumite ţări. Nu ştim", a spus el.

Guvernul SUA nu a fost disponibil imediat pentru a comenta acuzaţiile chinezeşti.

Wang nu a oferit mai multe detalii despre rapoartele presei de stat de duminică, potrivit cărora Beijingul se pregătea să doboare un obiect neidentificat care zbura în largul coastelor provinciei nord-estice Shandong.

Până luni dimineaţă, Beijingul nu precizase despre ce obiect este vorba şi nici nu confirmase dacă acesta a fost doborât.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO