ZF News

Arh. Raluca Şoaita, fondator Tessaract Architecture: În construcţia unui spital, este important să ne uităm la finanţare, să ne asigurăm că am bugetat corect proiectul şi să realizăm echipe specializate, dar noi nu avem astăzi astfel de echipe în România

ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate.

Arh. Raluca Şoaita, fondator Tessaract Architecture: În...

Autor: Alexandra Matei

26.09.2023, 13:08 80
 

Raluca Şoaita, arhitect şi fondator al Tessaract Architecture, singurul studio de arhitectură specializat pe domeniul medical din România, spune că pentru a construi corect un spital este nevoie de echipe specializate, din care să facă parte arhitecţi cu experienţă în construcţia de spitale, strategi care să interpreteze nevoia fiecărui spital în parte, ingineri, experţi în echipamente medicale sau epidemiologi.

Totuşi, în România nu prea există astfel de exemple de echipe, iar pe lângă lipsa lor, mai apar şi alte provocări precum accesul la finanţare – chiar dacă există fonduri, sunt foarte greu de accesat şi gestionat.

„Echipele trebuie să fie formate din arhitecţi cu experienţă în construcţia de spitale, strategi care să interpreteze nevoia fiecărui spital în parte, ingineri, experţi în echipamente medicale, epidemiologi. Însă, astfel de echipe, bine închegate, nu prea există în România. În construcţia unui spital, este foarte important să ne uităm la finanţare, să ne asigurăm că am bugetat corect proiectul, să realizăm echipe care pot să implementeze proiectul în cadrul spitalelor şi să le alegem pe cele care au experienţă”, a spus ea în timpul ZF Health&Pharma Summit'23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate.

Alte declaraţii:

Există bugete pentru realizarea construcţiilor de reabilitare pentru toate spitalele. Cel mai important este să facem un audit, să vedem unde ne situăm cu această infrastructură, dar nu avem acest audit în momentul de faţă. Trebuie să prioritizăm acele spitale care au cele mai mari nevoi.

În România, infrastructura medicală este la pământ, sunt foarte puţine spitale care au reuşit să facă masterplanul, să se reorganizeze şi să investească în extinderi de clădiri noi.

O mare problemă în realizarea acestor proiecte este finanţarea, care trebuie gestionată de stat. Asta înseamnă că finanţarea trebuie să vină din diverse fonduri care sunt astăzi posibile, doar că felul în care fiecare spital trebuie să le acceseze este destul de complex.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO