ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Resursa umană în sănătate. Cum arată distribuţia medicilor pe specialităţi în România? Medicina de familie, cea mai numeroasă. Deficitul cel mai mare este pe specialităţile de pediatrie

24 apr 2023 Autor: Georgiana Mihalache

♦ În total, sunt 55.000 de medici care au dreptul de liberă practică, adică au promovat examenul de medic specialist, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR) ♦ Cea mai bine reprezentată specializare este cea de medicină de familie, în vreme ce la coada clasamentului sunt nefrologia pediatrică, oncologie pediatrică.

Specialităţile medicale cu cei mai mulţi medici la nivel naţional sunt medicina de familie, medicina internă şi obstetrica-ginecologia, cu o treime din numărul total de medici cu drept de liberă practică la nivel naţional, arată date transmise de Colegiul Medicilor din România (CMR).

CMR precizează că datele sunt extrase din aplicaţia informatică a organizaţiei şi sunt aferente datei de 8 martie. Datele sunt în dinamică în funcţie de procesul de reavizare care se desfăşoară pe parcursul întregului an.

La polul opus, specialităţi deficitare, unde numărul de medici este de sub 10 specialişti în toată ţara sunt oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică şi nefrologie pediatrică. Pentru toate aceste trei ramuri ale medicinei România are doar 22 de specialişti cumulat în toată ţara. Aceste specialităţi sunt unele de o importanţă critică în cazul unor boli grave ale copiilor. De altfel, sunt 11 ramuri care au sub 100 de specialişti în toată ţara.

Situaţia este critică în cazul anumitor specializări, cum ar fi spre exemplu radiologia medical, care are 200 de medici în total în România, iar jumătate dintre judeţe nu au acces la un medic radiolog, cel care interpretează imaginile realizate cu aparate de computer tomogramf sau rezonanţă magnetică nucleară.

 

Polarizarea numărului de medici

Datele de la CMR mai arată şi faptul că medicii sunt concentraţi mai ales în Capitală, care are un sfert din totalul de medici cu drept de liberă practică.

Adunând numărul de medici din şase judeţe care au centre universitare puternice – Bucureşti, Iaşi, Mureş, Cluj, Timiş, Dolj, datele arată că jumătate dintre medici lucrează în aceste judeţe. Restul de 36 de judeţe îşi împart cealaltă jumătate din efectivul total de medici.

Concentrarea medicilor în marile oraşe – centre universitare, are efecte şi în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură medical, operatorii privaţi mergând mai ales acolo unde pot găsi forţă de muncă pentru investiţii, de exemplu. Acest lucru se traduce în acces mai dificil la medici pentru pacienţii din zonele defavorizate.

Circa 22.000 de medici au avut intenţia de a pleca din ţară în ultimii 10 ani şi au cerut pentru acest lucru certificate profesionale curente, emise de CMR, arată cele mai recente date.

 

 

Parteneri: