ZF Supliment Medical&Pharma
Supliment ZF Medical & Pharma. Testul adaptării în sănătate şi în farma

Trecerea de la o criză la alta – sanitară, economică, nu a ocolit nici sectorul sănătăţii nici pe cel farmaceutic în ultimii trei ani, deşi impactul este unul mai atenuat, având în vedere că problemele medicale nu pot fi amânate la nesfârşit.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul medical de stat. Dezvoltarea ambulatoriilor cu fonduri din PNRR: 69 de unităţi sanitare din România au fost selectate pentru finanţare cu bani din PNRR, contracte  în valoare de 686 mil. lei

România are 344 de ambulatorii integrate spitalelor de stat, adică aproape fiecare spital de stat are câte un ambulatoriu dedicat. În total sunt 367 de spitale publice, aşa cum numără Statistică însă pe teren cele mai multe ambulatorii din cadrul spitalelor nu sunt funcţionale, adică pacienţii cu bilet de trimitere nu au acces la serviciile medicale de specialitate pentru că nu găsesc medici care să ofere consultaţii.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul medical de stat. Sănătatea, blocată la coada clasamentelor. Indicatori la care România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană

România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană la suma cheltuită pentru sănătate - doar 5,6% din PIB, lucru care se traduce în servicii medicale slabe, lipsa investiţiilor substanţiale în infrastructură, în echipamente. Mai mult, aceste lipsuri au un efect de domino şi la nivelul altor indicatori importanţi pentru sănătate, cum ar fi mortalitatea din cauze care pot fi prevenite, speranţa de viaţă sau prevenţia.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul medical de stat. Banii care intră în Sănătate. În opt ani, bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Casei de Asigurări s-a dublat

Aproape 78 miliarde de lei au bugetate ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 2023, adică dublu faţă de 2015, când doar 30 miliarde de lei intrau în sistem prin cele două instituţii.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul medical de stat. Investiţii cu deadline strâns. Banii sunt la dispoziţia spitalelor de stat, însă lipsa de organizare întârzie proiectele

Cele 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro) din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru construcţia şi dotarea de spitale au venit ca o gură de oxigen pentru proiecte de investiţii în spitalele de stat vechi şi neadaptate, mai degrabă ocolite de pacienţi. Totuşi, termenul de iunie 2026 pentru finalizarea acestor proiecte este strâns pentru unităţile medicale.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Tendinţe în sănătate. Cerere în creştere pentru intervenţiile chirurgicale cu robotul Da Vinci. Ce investiţii au făcut operatorii privaţi în astfel de centre?

În România s-au dezvoltat 13 centre de chirurgie robotică, dintre care 10 la privat şi 3 la stat, investiţiile fiind de câteva milioane de euro. Anul trecut 1.300 de intervenţii s-au efectuat pe robotul Da Vinci, din care 85% la privat, potrivit oficialilor Sofmedica, furnizorul de roboţi Da Vinci.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Tendinţe în sănătate. Centrele şi spitalele de recuperare medicală, noul pariu de pe piaţa privată de sănătate

Centrele sau spitalele de recuperare medicală reprezintă noul pariu al antreprenorilor de pe piaţa serviciilor medicale private, care au investit de la 200.000-300.000 de euro în clinici mici specializate, până la câteva milioane de euro în spitale.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul privat de sănătate. Ce investiţii au bugetat şi ce planuri de dezvoltare au marii jucători de pe piaţa serviciilor medicale private?

Piaţa serviciilor medicale private a continuat să crească iar marii jucători privaţi au alocat bugete semnificative în dezvoltarea organică dar şi extinderea prin achiziţii anul trecut, un sector foarte efervescent.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul privat de sănătate. Distribuţia spitalelor private în ţară: Cluj, Iaşi, Constanţa sau Braşov,  poli ai investiţiilor în spitale private, după Bucureşti. Peste 10 centre cu spitalizare continuă sunt active în aceste judeţe

Capitala dar şi judeţele Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa sau Dolj sunt destinaţiile în care s-au dezvoltat cele mai multe spitale private în ultimii ani, controlând jumătate din numărul total de unităţi spitaliceşti din ţară, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În toată ţara funcţionau 168 spitale private şi centre cu spitalizare continuă în 2021, faţă de 159 unităţi în 2020, arată aceeaşi sursă.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Resursa umană în sănătate. Cum arată distribuţia medicilor pe specialităţi în România? Medicina de familie, cea mai numeroasă. Deficitul cel mai mare este pe specialităţile de pediatrie

Specialităţile medicale cu cei mai mulţi medici la nivel naţional sunt medicina de familie, medicina internă şi obstetrica-ginecologia, cu o treime din numărul total de medici cu drept de liberă practică la nivel naţional, arată date transmise de Colegiul Medicilor din România (CMR).

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Producţia locală de medicamente. Harta celor mai mari fabrici de medicamente. Capitala are cele mai multe unităţi de producţie şi generează o treime din cifra de afaceri a industriei

Capitala este un pol important al producţiei de medicamente, cu şapte fabrici mari din 20 care au facilităţi de producţie în Bucureşti, arată datele agregate de ZF. Peste 1,6 miliarde de lei cifră de afaceri au generat cele şapte fabrici în 2021, ceea ce înseamnă o treime din cifra totală la nivel de industrie.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Industria farmaceutică. Industria locală de medicamente, între provocări şi planuri de creştere. Ce aşteptări au marii producători de la 2023?

Marii producători de medicamente cu fabrici în România se uită cu precauţie la anul 2023, în contextul creşterilor semnificative ale costurilor de producţie şi într-un mediu economic incert. Totuşi, planurile companiilor cu facilităţi de producţie în România vizează creşterea cifrei de afaceri şi lansarea de noi produse.

citește mai mult
Supliment ZF Medical & Pharma. Industria farmaceutică. Marii operatori din retailul farmaceutic au continuat investiţiile în 2022. Resursa umană este cea mai mare provocare

Marile reţele de farmacii au în continuare planuri de investiţii şi de consolidare pe piaţa locală, în ciuda provocărilor din ultimii ani, care au marcat industria retailului farma, de peste 24 mld. lei anual.

citește mai mult