ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Producţia locală de medicamente. Harta celor mai mari fabrici de medicamente. Capitala are cele mai multe unităţi de producţie şi generează o treime din cifra de afaceri a industriei

24 apr 2023 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Oraşele în care s-au dezvoltat fabrici de medicamente sunt, în general, centre mari universitare, pentru accesul la resursă umană lŞapte din 20 de fabrici mari de medicamente din ţară sunt în Bucureşti

Capitala este un pol important al producţiei de medicamente, cu şapte fabrici mari din 20 care au facilităţi de producţie în Bucureşti, arată datele agregate de ZF. Peste 1,6 miliarde de lei cifră de afaceri au generat cele şapte fabrici în 2021, ceea ce înseamnă o treime din cifra totală la nivel de industrie.

Alături de Bucureşti, producţie de medicamente se face şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Baia Mare, Constanţa, Braşov şi Sibiu.

Dintre cei 20 de producători analizaţi de ZF, care au fabrici locale în România, jumătate au capital străin, fiind pariul unor jucători sau investitori străini pe piaţa locală. Restul companiilor din piaţă sunt deţinute de antreprenori locali.

Criza coronavirusului a arătat totodată importanţa investiţiilor în producţia locală de medicamente, mai ales în condiţiile în care statele au luat măsuri de protecţie pentru a nu rămâne fără medicamente. În plus, problemele de aprovizionare cu materii prime din China sau India au accentuat riscul dependenţei de producţie în afara graniţelor Europei.

Producţia locală de medicamente se bazează pe 158 de companii, care au generat în 2021 afaceri de 4,8 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în creştere cu 6% faţă de anul anterior.

Numărul de angajaţi a rămas constant în ultimii ani, în jur de 10.000 de oameni având industria.

Primii cinci producători de medicamente generează 60% din totalul cifrei de afaceri a domeniului fabricării de medicamente.

În ultimii ani numărul firmelor care activează în domeniul fabricării produselor şi preparatelor farmaceutice a scăzut, iar provocările din prezent, generate de scumpirile utilităţilor, pun presiune suplimentară pe acest domeniu.

 

 

Parteneri: