ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Industria farmaceutică. Industria locală de medicamente, între provocări şi planuri de creştere. Ce aşteptări au marii producători de la 2023?

24 apr 2023 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Planurile producătorilor de medicamente în 2023 urmăresc consolidarea businessurilor, în contextul creşterii costurilor de producţie.

Marii producători de medicamente cu fabrici în România se uită cu precauţie la anul 2023, în contextul creşterilor semnificative ale costurilor de producţie şi într-un mediu economic incert. Totuşi, planurile companiilor cu facilităţi de producţie în România vizează creşterea cifrei de afaceri şi lansarea de noi produse.

„Piaţa farmaceutică a crescut anul trecut cu 23% în valoare şi cu 3,4% în număr de zile de tratament, asta însemnând că un număr un pic mai mare de pacienţi trataţi au costat cu aproape 25% în plus, bani plătiţi fie din FNUASS (bugetul Casei de Asigurări – n.red.), fie din buzunarul pacienţilor. Este o evoluţie nenaturală, dar care confirmă de fapt că banii pentru medicamente sunt utilizaţi în afara oricăror politici publice sustenabile care să crească accesibilitatea şi disponibilitatea tratamentelor pentru mai mulţi români”, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

Iar capacitatea industriei de a se adapta şi de a face faţă presiunilor s-a văzut mai ales în pandemie, când graniţele au fost închise şi fiecare stat a trebuit să asigure necesarul de medicamente pentru pacienţi.

„Preţurile la energie au crescut puternic în 2022 ajungând la dublare, cred că cele mai mari provocări au venit din inflaţie şi creşterea galopantă a preţurilor. Este nevoie să dezvoltăm industria naţională”, a precizat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.

Evenimentele care au marcat cu precădere piaţa producţiei de medicamente în ultimii ani au fost pandemia şi războiul, care au determinat efecte de domino în economie şi în domeniul farmaceutic. Fiind un sector extrem de reglementat, intervenţia autorităţilor este vitală pentru a susţine industria, crede Simona Cocoş, CEO al Zentiva România şi Moldova.

„Ne-am confruntat cu creşteri de preţuri între 15% şi 300% pentru materiile prime, ambalaje, logistică, energie şi gaz. Producătorii de medicamente nu pot transfera aceste creşteri de costuri de producţie în preţul final al medicamentelor, în condiţiile în care preţurile sunt reglementate strict de către Ministerul Sănătăţii pentru medicamentele cu prescripţie, acestea fiind cele mai mici din Europa”, a spus Simona Cocoş.

 

Obiective bifate

De la deschiderea de noi fabrici, la achiziţia de portofolii de medicamente sau producţia rapidă a unor medicamente ca metodă de prevenţie, anul 2022 a fost unul efervescent pentru marii producători de medicamente.

„Biofarm a încheiat anul 2022 cu rezultate foarte bune. Strategia noastră a fost conturată în jurul a trei obiective: creşterea vânzărilor produselor din portofoliu, lansarea de produse noi şi extinderea pe pieţe noi. Suntem cel mai important producător român de capsule gelatinoase moi, printre primii 3 producători români de soluţii şi suspensii pentru administrare orală şi unul dintre cei mai mari producători de comprimate şi capsule din România”, a spus Cătălin Vicol, directorul general al Biofarm Bucureşti.

Pentru Antibiotice Iaşi, anul 2022 a început cu producţia într-un timp scurt de iodură de potasiu, în contextul ameninţării internaţionale privind un posibil dezastru nuclear. Producătorul român a încheiat anul 2022 cu o deschidere de fabrică nouă, în urma unei investiţii de 100 mil. lei, în care fabrică produse topice – creme, geluri.

„Antibiotice Iaşi trebuie să se înscrie în peisajul farmaceutic european, nu numai naţional. Trebuie să fim antrenaţi într-o „energie” europeană, într-un efort comun de creştere a independenţei Europei faţă de producţia de medicamente din alte teritorii. În 2023 ne concentrăm pentru a creşte cifra de afaceri cu cel puţin 20% şi de a consolida prezenţa noastră în Europa”, a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.

Zentiva vrea să lanseze noi molecule în 2023, urmând ritmul din anul anterior, când a lansat produse noi inclusiv în arii terapeutice noi, cum este diabetul.

„Vom continua politica de transferuri de producţie, ceea ce presupune mutarea producţiei pentru anumite medicamente din alte ţări în România. Angajamentul nostru pentru România este clar – fabrica Zentiva funcţionează de 60 de ani în Bucureşti, iar o a doua fabrică, Labormed, a fost adaugată recent portofoliului Zentiva în România”, a mai spus Simona Cocoş.

Achiziţia brandului Uractiv din portofoliul Fiterman Pharma, fabrica de medicamente din Iaşi, a reprezentat pentru Terapia un eveniment marcant pentru anul 2022, alături de lansarea unei molecule biologice pentru tratamentul psoriazisului, o boală inflamatorie care apare pe piele.

 

Parteneri: