ZF Live

ZF Live Special. Top 1.000 cele mai mari companii din România. Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova: Fiecare dintre noi suntem parte dintr-un „fond de investiţii“ care alege România. Cea mai bună investiţie a noastră este în această ţară

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova: Capitalul privat ar putea să joace un rol mai expansiv. Avem nevoie de resurse şi de capacitate managerială.

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova: Capitalul privat ar putea să joace un rol mai expansiv. Avem nevoie de resurse şi de capacitate managerială.

Autor: Alexandra Matei

21.03.2024, 00:08 244

De la o cifră de afaceri de 596 mld. lei la prima ediţie la 1.260 mld. lei în acest an, top 1.000 vede o creştere a veniturilor cu 111%, cu 13 procente peste rata de creştere generală Toate aceste date demonstrează evoluţia pe care România a avut-o în ultimii ani şi sunt o dovadă clară a faptului că românii trebuie să considere că investiţia lor în această ţară este cea mai importantă investiţie.

Fiecare cetăţean al acestei ţări poate să se considere parte a unui fond de investiţii care alege România, care vede în această ţară o oportunitate de investiţie pentru un viitor mai bun, crede Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova, căci cea mai bună investiţie a românilor este chiar în propria ţară.

„Un fond de investiţii ar putea să investească în România ca ţară. Eu cred că acel fond de investiţii suntem fiecare dintre noi. Cea mai bună investiţie a noastră este în această ţară.  Tinerii sunt critici la adresa României şi a viitorului lor în această ţară. Cred că este o viziune denaturată. Aceşti adolescenţi ar trebui să vadă aceste cifre care arată cum a evoluat România în ultimii şapte ani versus chiar ţările la care ei visează din vestul Europei. În şapte ani, România îşi va continua drumul spre convergenţă şi cred că va fi un loc în care copiii noştri vor avea un viitor bun“, a spus Alexandru Reff într-un interviu în cadrul ediţiei speciale a emisiunii ZF Live.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 1.000 de companii din România a ajuns la 1.260 mld. lei (252 mld. euro) în 2022, adică 48% din businessul total. În ultimul an avansul a fost de 33%.

De la o cifră de afaceri de 596 mld. lei la prima ediţie, din 2018 (rezultatele financiare consolidate sunt mereu cu doi ani în urmă, respectiv cifrele din 2016 pentru prima ediţie şi cifrele din 2022 pentru cea din acest an – n. red.), la 1.260 mld. lei în acest an, top 1.000 vede o creştere a veniturilor cu 111%, cu 13 procente peste rata de creştere generală.

În prezent, spune Alexandru Reff, lucrurile merg bine în piaţă. În ultima vreme au existat tranzacţii de peste 1 mld. euro în ţară şi multe altele de sute de milioane de euro. „Băncile se uită cu interes către România, ceea ce înseamnă că văd lucrurile optimist. În plus, toţi jucătorii din retail vor să se extindă”.

Agenda de conformare şi gestiune a riscului, mai spune acesta, s-a elevat foarte mult faţă de acum zece ani. În plus, există efervescenţă în zona de investiţii, se fac multe tranzacţii, are loc transformarea digitală care vine cu multe alte transformări, precum şi transformarea în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Toate acestea au făcut ca Deloitte să crească în ultimii trei ani cu peste 15-16%. 

România suferă însă la mai multe niveluri în ceea ce priveşte viziunea pe termen lung şi capacitatea de a orchestra diferite contribuţii pentru a executa apoi o asemenea viziune, menţionează Reff.

Lucrul acesta este cel mai des criticat când e vorba de decidenţii publici pentru că acolo e nivelul la care s-ar putea genera, nu doar pe hârtie, ci într-o manieră real executabilă, o strategie care să caute şi să găsească României un loc în această transformare a lumii prin care trecem.

„Sunt multe schimbări importante şi e esenţial ca cineva să se preocupe de anticiparea modului în care ele ar putea să joace în favoarea sau în defavoarea noastră. (...) Capitalul privat ar putea să joace un rol mai expansiv.  Avem nevoie de resurse şi de capacitate managerială”, a mai adăugat Alexandru Reff.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO