ZF Live

ZF Live. Roxana Mînzatu, secretar de stat la cancelaria prim-ministrului: Cea mai mare problemă cu fondurile europene este că nu avem suficienţi oameni care să gestioneze absorbţia acestor bani

Roxana Mînzatu, secretar de stat la cancelaria prim-ministrului: 
Noi cu aceeaşi resursă umană avem de gestionat în plus şi PNRR, care e administrat de fiecare minister în parte. Multe ministere nu aveau direcţii de gestionat fondurile europene şi nici resursa umană pregătită, au trebuit să îşi creeze din mers aceste structuri. Chiar dacă ceeea ce spun ar putea părea contradictoriu cu nevoia noastră de reducere a cheltuielilor publice, avem nevoie de o echipă de funcţionari specializată în absorbţia banilor europeni.

Roxana Mînzatu, secretar de stat la cancelaria prim-ministrului: Noi cu aceeaşi resursă umană avem de gestionat în plus şi PNRR, care e administrat de fiecare minister în parte. Multe ministere nu aveau direcţii de gestionat fondurile europene şi nici resursa umană pregătită, au trebuit să îşi creeze din mers aceste structuri. Chiar dacă ceeea ce spun ar putea părea contradictoriu cu nevoia noastră de reducere a cheltuielilor publice, avem nevoie de o echipă de funcţionari specializată în absorbţia banilor europeni.

Autor: Răzvan Botea

09.02.2024, 08:30 234

♦ „Noi cu aceeaşi resursă umană avem de gestionat în plus şi PNRR, care e administrat de fiecare minister în parte. Avem nevoie de o echipă de funcţionari specializată în absorţia banilor europeni.”

Roxana Mînzatu, fost minis­tru al fondurilor europene şi actual secretar de stat la cancelaria prim-ministrului, spu­ne că principala pro­vocare pentru fondurilor europene o repre­zintă lipsa resursei umane. În joc sunt circa 100 mld. euro din mai multe axe europene, bani care ar putea să intre în România sub formă de investiţii până în 2030.

„Noi cu aceeaşi resursă umană avem de gestionat în plus şi PNRR, care e administrat de fiecare minister în parte. Multe ministere nu aveau direcţii de gestionat fondurile europene şi nici resursa umană pregătită, au trebuit să îşi creeze din mers aceste structuri. Chiar dacă ceeea ce spun ar putea părea contradictoriu cu nevoia noastră de reducere a cheltuielilor publice, avem nevoie de o echipă de funcţionari specializată în absorbţia banilor europeni”, a spus ea, la emisiunea de business ZF Live, susţinută de Orange Business.

Fostul ministru explică necesitatea ca funcţionarii din domeniul fondurilor europene să aibă suficientă experienţă pentru a ajuta statul la creşterea absorbţiei banilor europeni: „Nu mă ajută să angajez 100 de experţi pentru a ajuta la absorbţia de fonduri europene dacă acei experţi sunt toţi debutanţi, neavând experienţa necesară ca din prima zi sau măcar primele trei luni să poată contribui la absorbţia fondurilor”, a completat ea.

Roxana Mînzatu a mai spus că una dintre soluţiile pentru a creşte gradul şi viteza de absorbţie de fonduri europene este să fie incluse proiecte deja mature şi mai puţin proiecte aflate în stadii incipiente. Guvernul a cheltuit, de exemplu, numai 1,2 mld. euro din PNRR în 2023, dar şi-a propus să cheltuiască circa 4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO