ZF Live

ZF Live. Radu Pavel, avocat, Pavel, Mărgărit şi Asociaţii: Administratorii unei companii răspund cu averea proprie pentru obligaţiile de plată restante către bugetul de stat, în cazul intrării în insolvenţă a companiei, pentru încălcarea Codului civil sau pentru anumite infracţiuni

Autor: Ramona Cornea

14.07.2023, 17:00 2333

„În ultima vreme, ANAF a început să atragă răspunderea în solidar a administratorilor, în solidar înseamnă că ei răspund cu averea lor proprie pentru datoriile societăţilor unde sunt administratori. Sunt anumite condiţii care trebuie îndeplinite.”

Administratorii unei companii pot fi traşi la răspundere de autoritatea fiscală pentru obligaţiile de plată restante către bugetul de stat, în cazul intrării în insolvenţă a companiei, pentru încălcarea Codului civil sau pentru anumite infracţiuni, afirmă Radu Pavel, avocat în cadrul casei de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

„În primul rând, atragerea răspunderii administratorului poate fi angajată în patru modalităţi, fie de către organele fiscale, fie de către administratorul judiciar sau creditor în cazul intrării societăţii în insolvenţă, fie conform Codului civil, fie prin angajarea răspunderii penale în cadrul săvârşirii de infracţiuni. Administratorul este cel care angajează şi reprezintă societatea în faţa terţilor, practic asociaţii sunt pasivi atâta vreme cât nu au şi funcţii de administrare sau funcţii de conducere, iar administratorii şi persoanele cu funcţie de conducere sunt cei care angajează societatea în raporturile cu furnizorii şi clienţii. Fiind cei care angajează societatea în aceste raporturi, implicit au şi o răspundere”, a explicat el în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Această răspundere este o răspundere civilă delictuală, adică conform legislaţiei noastre trebuie îndeplinite patru condiţii pentru a se atrage această răspundere civilă delictuală şi anume să existe un prejudiciu, o pagubă, să fie o faptă ilicită, adică o acţiune sau inacţiune care contravine legii sau statutului o legătură de cauzalitate între fapta lui şi prejudiciu, să fie vinovat, a mai spus avocatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO