ZF Live

ZF Live. Radu Crăciun, CEO BCR Pensii: Există un fenomen la nivel de industrie pentru care nu am nicio explicaţie. Jumătate din cei care intră în câmpul muncii şi sunt nou veniţi în Pilonul II după şase luni nu mai contribuie

Autor: Tibi Oprea

26.06.2023, 07:50 1017

♦ Pilonul II de pensii a depăşit pragul de 100 mld. lei active totale şi 8 milioane de participanţi.

Radu Crăciun, preşedinte şi director general al BCR Pensii şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live că aproximativ jumătate din cei care intră în câmpul muncii şi încep să contribuie la Pilonul II de pensii cu 3,75% din salariul brut, după şase luni dispar, fenomen care se întâmplă la nivelul întregii industrii. „Există un fenomen pentru care eu nu am nicio explicaţie. Pentru mine este un mister de ce aproximativ jumătate din cei care intră în câmpul muncii şi sunt nou veniţi în Pilonul II după şase luni dispar, în sensul în care nu mai primesc nicio contribuţie. Sunt oameni care primesc contribuţii între una şi şase luni, iar după şase luni cam jumătate încep să aibă contribuţii zero. Ori sunt oameni care mi­grează, ori sunt oameni care intră la negru, nu ştiu. Nu este legat doar de noi, fenomenul este la nivel de industrie“, a spus Radu Crăciun.

În momentul de faţă, Pilonul II a depăşit pragul de 100 de miliarde de lei active totale (circa 20 de miliarde de euro). Participanţi la sistem sunt 8 mi­lioane de persoane, iar un cont mediu este undeva la 16.000-17.000 de lei, dar media s-ar putea să fie înşelătoare, afirmă şeful BCR Pensii.

„Sunt oameni care au avut contribuţii şase luni şi apoi zero, iar conturile sunt zero sau câţiva zeci de lei şi alţii care au sume frumuşele acolo, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de lei“, explică Radu Crăciun.

CEO-ul BCR Pensii mai spune că un administrator de pensii poate vedea eventuale creşteri de salarii sau lunile în care se plătesc prime sau bonusuri, în general de Crăciun sau de sfârşit de an, dar şi în primăvară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO