ZF Live

ZF Live. Dragoş Fundulea, e-mobility advisor, Roland Berger: În acest moment, suntem la 0,5% maşini electrice în totalul parcului auto din România. Probabil vom ajunge, în 5-10 ani, ca circa 5-10% din parc să fie electric şi plug-in

Autor: Alexandra Matei

31.03.2023, 16:15 241

♦ În 2022, s-au înmatriculat mai multe vehicule electrice decât în ultimii 4-5 ani cumulat, adică peste 11.000 de autoturisme noi.

În România, pe străzi, astăzi cir­culă circa 40.000 de autoturisme elec­trice şi hibride plug-in, ceea ce în­seamnă aproximativ 0,5% din totalul parcului auto, care cuprinde 8 mili­oane de maşini, atât electrice, cât şi cu motoare cu ardere internă.

Dragoş Fundulea, e-mobility ad­vi­sor în cadrul companiei de consul­tanţă şi cercetare Roland Berger, este de părere că România ar putea ajun­ge în 5-10 ani la un parc auto „elec­trificat“ care să aibă o pondere de 5-10% din totalul parcului auto. To­tuşi, pentru asta sunt necesare şi alte măsuri decât cele care aduc un bene­ficiu la achiziţionare, e vorba de mă­suri care să pună în prim-plan mediul înconjurător. „În lipsa unor alte mă­suri decât cele care aduc un be­neficiu la achiziţionare, cred că este posibil să vedem un factor li­mitativ. Avem o limită până la care ne putem duce cu programe precum Rabla Plus şi cred că trebuie să in­troducem şi elemente de bonificaţie pe partea de taxare sau de constrângere a motoa­re­lor cu ardere internă. Tre­bu­ie să ne gândim cum ne pu­tem asigura că pe ter­men lung aducem cât mai multe vehicule cu poluare mai redusă în parc. Cât va în­semna asta din întreg parcul este destul de greu de prognozat acum. Probabil vom ajunge în 5-10 ani ca circa 5-10% din parc să fie electric şi plug-in“, a spus el la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO