ZF Live

ZF Live. Dr. Florin Lăzărescu, secretar general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER): Doar 4% dintre români au ajuns la stomatolog pentru un control de rutină, restul venind doar pentru urgenţe. Suntem pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog

Autor: Alexandra Matei

18.09.2023, 17:00 943

♦ În ultimii zece ani, cifra de afaceri a sistemului de medicină dentară a crescut de la 400 mil. lei la 4 mld. lei ♦ România are astăzi circa 27.000 de medici stomatologi, iar în fiecare an vin din urmă aproximativ 1.300 de absolvenţi.

Anul trecut, doar 4% dintre români au mers la stomatolog pentru controale de rutină, spune dr. Florin Lăzărescu, secretar general al Socie­tăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER), acesta fiind unul dintre cele mai scăzute procente la nivel european, iar România situân­du-se pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog.

Cei mai mulţi români vin la sto­matolog pentru urgenţe, iar problema, crede el, vine din lipsa accesibilităţii, în special în mediul rural, şi decontarea prea mică, de doar 5%, a serviciilor stomatologice.

„Unu din cinci români nu a fost la sto­matolog în ultimul an şi doar 4% au venit pentru un control de rutină, ceea ce ne arată că 96% au venit pentru urgenţe. O mare parte din problemă provine şi din finanţare. Serviciile den­tare acoperite din segmentul public de sănătate reprezintă 5% în România vs. 31%, cât este media UE. Problema este una de adresabilitate şi accesibi­litate a serviciilor stomatologice. Paci­enţii care vin la stomatolog vin de cele mai multe ori pentru tratamente de urgenţă. Nu există o preocupare pen­tru profilaxie“, a spus dr. Florin Lăză­rescu, secretar general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România, la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO