ZF Live

ZF Live. Cristian Popa, BNR: Economia românească este acum într-un scenariu de „soft landing”. În 2023, BNR a întărit condiţiile monetare, încurajând economisirea, dar a lăsat lichiditatea în piaţă pentru ca sectorul bancar să poată funcţiona în continuare

ZF Live. Cristian Popa, BNR: Economia românească este...

Autor: Alexandra Matei

08.01.2024, 17:20 203

 Creşterea economică se bazează de acum pe investiţii şi pe fondurile europene. Nu mai sunt şanse ca ea să se bazeze pe creşterea consumului Un nou model de creştere apare la orizont, unul în care investiţiile şi nu consumul vor fi motorul principal.

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, spune că economia românească are cu un nou model de creştere. Astfel, de acum înainte, pentru o vreme măcar, creşterea economică a României se va baza pe investiţii şi pe fondurile europene, nicidecum pe creşterea consumului.

„Creşterea economică pe care o vedem acum se bazează pe investiţii şi pe fondurile europene. Nu mai sunt şanse ca ea să se bazeze pe creşterea consumului. Modelul de creştere pare că se schimbă. Singurul factor de creştere economică care nu creează inflaţie sunt aceste investiţii finanţate din fonduri europene. Însă şi investiţiile străine directe reprezintă o sursă de creştere sustenabilă, poate chiar mai sustenabilă decât cea a fondurilor europene”, a spus Cristian Popa la emisiunea de business ZF Live, realizată la finalul lui 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO