ZF Live

VIDEO ZF Live. Cristofor Rotsching, eSKImo: O genunchieră inteligentă ajută schiorii să evite accidentările

Autor: Alexandra Marcu

06.03.2016, 21:30 127

Trei tineri au conceput o genunchieră inteligentă care poate monitoriza mişcările pe care le fac schiorii, iar prin intermediul unei aplicaţii corelate la aceasta, sportivii pot vedea care au fost mişcările periculoase pe care le-au făcut şi ce pot să corecteze. „Este o soluţie pentru schiorii de nivel mediu şi experimentaţi“, a spus Cristofor Rotsching, unul dintre antreprenori.

Construirea prototipului a durat trei luni, o perioadă în care dezvoltatorii au avut mentori din industrie cu scopul de a obţine cele mai bune rezultate pentru a reduce accidentele de ligamente ale schiorilor. Genunchiera încorporează doi senzori care fac măsurători în mod activ fără să limiteze miş­cările utilizatorilor. „În acest fel, ei află ce mişcări trebuie să evite sau să îmbunătă­ţească.“

Prototipul foloseşte un algoritm de monitorizare a miş­cărilor care oferă feedback personalizat prin intermediul aplicaţiei mobile corelate cu genunchiera. „Comunică în per­manenţă cu telefonul mobil. Pe aplicaţie puteţi vedea o listă cu mişcările pe care trebuie să le evitaţi şi o listă cu mişcările pe care le puteţi corecta. Spre exemplu, aceasta monitorizează şi mişcarea de torsiune, care este foarte periculoasă.“

În momentul de faţă, grupul de antreprenori colaborează cu un medic care îi ajută să îşi dea seama care sunt cele mai bune unghiuri de măsurat, iar mişcările sunt afişate în mod cronologic în aplicaţie. Ei testează diferite modele de business, iar acum au un parteneriat cu o echipă de schiori profesionişti care le furnizează datele de care au nevoie.

Cristofor Rotsching a participat la Innovation Labs, iar la sfârşitul proiectului a ajuns la concluzia că trebuie să înveţe mai multe despre această industrie, aşa că a plecat în Coreea de Sud, ţara cu cea mai rapidă creştere a pieţei echipamentelor de schi. Proiectul a fost finanţat de Banca Mondială, iar programul a fost realizat în colaborare cu State University of New York din Coreea.

În perioada petrecută acolo, Rotsching a aflat că ar bine mai bine ca prototipul realizat să îl menţină atât pe piaţa schiorilor, cât şi în domenii precum tenisul sau golful. „Trebuie să te asiguri că repeţi aceleaşi mişcări ca să ai o performanţă cât mai bună“, a completat acesta la ZF Live. El recunoaşte că la început nu s-au gândit prea mult la utilizatori, însă acum, înainte de a acţiona în vreun fel, se asigură că utilizatorii vor folosi ce vor dezvolta ei. „Am învăţat să ne promovăm produsul prin intermediul mediului online, folosind diferite canale de marketing cu un cost cât mai mic. Acum ştim cui să ne adresăm şi ne focusăm pe o anumită nişă.“

În ceea ce priveşte planul de viitor, acesta speră să poată intra pe piaţă cu genunchiera inteligentă la un preţ de 40 de dolari, iar profitul să vină din aplicaţia care monitorizează sportivii. „Pe baza algoritmilor folosiţi de aplicaţie schiorii pot afla care sunt mişcările periculoase pe care le-au făcut şi ce ar mai putea învăţa.“

Cristofor Rotsching este student în anul III la Facultatea de Automatică şi Calculatoare în Bucureşti şi este de părere că în România este nevoie de un centru de cercetare şi inovare pentru a ridica limita până unde se poate ajunge cu tehnologia curentă.

Obiectivul celor trei antreprenori este să obţină o finanţare de 40.000 de euro, bani pe care să îi investească într-un produs pentru comercializare de larg consum. „Estimăm că în mai sau iunie vom avea produsul, dar nu am găsit încă un producător, dar vom alege probabil China.“ Acum prototipul are 5*5 cm şi producţia lui costă 30 de dolari. Microcontrollerul adună informaţiile de la senzori, iar aceştia au giroscop, magnetometru şi accelerometru, toate componentele miniaturizate. Toate datele furnizate de senzori se pot filtra printr-un algoritm ca să poată oferi o eventuală predicţie a viitoarelor mişcări ale unui utilizator.

 

Ce a mai spus Cristofor Rotsching la ZF Live:

* De curând am auzit de un proiect pe kickstarter care monitorizează mişcările schiurilor pentru a ajuta la învăţare, în scop educativ, nu pentru prevenirea accidentărilor

* În Coreea am văzut servicii ale unor antreprenori din Vietnam, Bangladesh şi Mongolia

* Am vizitat un centru de inovare, am observat câteva trenduri în tehnologie, de la jocuri video la o aplicaţie care îţi permite să configurezi de acasă maşina pe care vrei să o cumperi

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2016

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO