ZF English

Profitul se face cu sange rece

21.11.2001, 00:00 13



Afectiunea omului fata de necuvantatoare, inclusiv fata de cele care cu greu pot fi alese drept animale de casa, poate constitui uneori temeiul unei indeletniciri aducatoare de bani. Iguanele, serpii, tarantulele sau scorpionii adusi in custi la o expozitie de reptile il pot imbogati pe crescatorul lor.

Cel putin in Romania insa, in majoritatea cazurilor unde e vorba de organizatorii de expozitii de reptile, e destul de greu de aflat care e granita intre un hobby care intamplator aduce bani si o afacere in toata regula.

Mihai Balog a prins primul sarpe cand avea vreo cinci ani, in satul bunicilor. L-a privit, iar apoi i-a dat drumul. Totul era in regula. aarpele nici nu l-a muscat si nu era nici pe departe fiinta infioratoare din basme.

Curiozitatea lui Mihai era din ce in ce mai mare, iar in timp ce alti copii omorau serpii si soparlele, el le studia comportamentul si invata cum sa se poarte cu ele.



Primele expozitii

Mihai are acum 26 de ani si locuieste in Arad. Impreuna cu alti doi prieteni se ocupa de reptile. Baietii au inceput sa-si ia munca in serios din 1992, cand s-au intors dintr-o excursie din Germania. Acolo au avut ocazia sa cunoasca alti crescatori cu experienta si au invatat cum faca un ban cinstit din pasiunea lor.

Intorsi in Romania, au organizat primele expozitii de reptile, dar se pare ca romanii nu erau amatori de asa ceva pe atunci. A fost un insucces total, in special expozitia organizata atunci la Timisoara.

Ei au continuat insa, investind toti banii in reptile si dotarea necesara. Acum pot spune ca le merge cat de cat bine din punct de vedere financiar.



Iguana verde

In apartamentul lui Mihai, reptilele au avut loc dintotdeauna. Inca de cand era copil obisnuia sa aduca in casa serpi, soparle sau broaste. Acum insa, locul lor a fost luat de o iguana care se plimba nestingherita prin camere.

Mihai nu obisnuieste sa dea nume reptilelor sale. Chiar daca Iguana Verde ii este foarte draga, numele ei nu e decat "Iguana". Reptila are nevoie de o ingrijire speciala, dar se acomodeaza foarte repede cu oamenii.

Sexul iguanelor poate fi determinat abia dupa un an de viata, iar Mihai a aflat de curand ca iguana lui e mascul. Iubeste la nebunie salata verde, bananele si portocalele. O iguana verde poate fi cumparata cu 100 de dolari.



Umbra lui Darwin la Timisoara

Mihai Balog vine periodic la Timisoara insotit de peste 30 de reptile, exponate vii. In sala de expozitii, serpii stau cuminti in custile de sticla. Au mancat acum doua saptamani si va mai trece tot atata pana cand vor manca din nou. Acum digera si se incalzesc la lumina becurilor.

Mihai se declara un mare iubitor de animale. Cu toate acestea, o data pe luna pune in cusca pitonilor cate un iepure viu sau cate o gaina.

"Asa este si in libertate... Fiecare trebuie sa manance la randul lui. Faptul ca dau pitonilor sa manance iepuri vii nu inseamna ca nu-mi plac iepurii", sustine Mihai. "Poate e doar un alt mod de a intelege natura si lupta pentru supravietuire".



Expozitiile itinerante de reptile vii, organizate la noi indeosebi vara in statiunile turistice, atrag mai peste tot sute de vizitatori in cateva zile.

Curiozitatea, pofta de senzatii tari si pretul accesibil al biletelor fac din vizitarea acestor expozitii o distractie care uneori tine locul unui spectacol de circ sau unei deplasari la gradina zoologica. Cine sunt insa organizatorii si de unde isi procura animalele?

Unii sunt colectionari particulari pasionati de reptile, care le cumpara cu sume apreciabile de la gradini zoologice din Vest si nu urmaresc neaparat sa-si recupereze investitia prin expunerea animalelor in public.

Altii sunt grupuri de prieteni, familii sau chiar societati comerciale care procura reptilele din Ungaria (aceasta e explicatia pentru care cele mai numeroase expozitii de reptile sunt organizate in orase din Ardeal) si le aduc in tara cu scopul de a scoate bani din expunerea lor.

Un sarpe cumparat din Ungaria poate costa intre 250 si 1.000 de marci germane. Nu e de neglijat nici aspectul "ecologic" al problemei, respectiv protestele formulate de unele asociatii de protectie a animalelor pe motiv ca serpii sunt hraniti in public cu animale vii.

aerpii mai mari sunt hraniti cu iepuri vii, serpii de marime mijlocie - cu pui de gaina, in timp ce serpii mici mananca soareci.



Un model cu siguranta de neatins pentru crescatorii de reptile din Romania este complicatul sistem american, unde o expozitie de reptile ajunge un eveniment turistic si mediatic de o amploare aproape neverosimila, iar comertul cu astfel de animale (SUA sunt un mare exportator mondial de reptile) este atat de dezvoltat, incat numai link-urile din coada site-urilor care propun vanzarea online a serpilor, a testoaselor sau a terariilor au darul sa-l sperie pe neavizat, prin numarul lor si prin stricta specializare.

Unul dintre adevaratele festivaluri americane consacrate reptilelor - Florida International Reptile Show - se organizeaza bianual la Tampa, Florida, incepand din 1995.

La ultimul festival, cel din 29-30 septembrie anul acesta, a adunat sute de firme - crescatori si vanzatori de reptile - si peste 7.000 de vizitatori (biletul pentru un asemenea show costa 6 dolari pe zi, iar copiii sub 5 ani pot intra gratis), iar pentru cel din martie 2002, site-ul specializat al evenimentului a indeput deja sa ofere informatii si sa primeasca din partea comerciantilor de reptile cereri de inscriere.

Atractia consta in doua zile de seminarii pe probleme de reptile, expozitii cu vanzare, concursuri cu premii si "live entertaining reptile and animal shows", despre care suntem asigurati ca nu afecteaza in nici un fel sanatatea sau demnitatea animalelor.

De altfel, printre organizatori se afla numeroase asociatii de protectie a vietii salbatice si de protectie a mediului, magazine de animale si clinici veterinare, care au de castigat nu putin din sponsorizarile oferite de firmele participante la festival.

Firme carora, la randul lor, li se ofera o publicitate intensa in saptamanile premergatoare festivalului, in ziarele locale, la radio, pe strada si in publicatiile "Reptiles", "Reptile and Amphibian Hobbyist" si "Reptillia".

Poate parea comic, dar e vorba de o afacere extrem de serioasa, chiar daca scepticii pot ridica din sprancene la vederea unor nume de firme din domeniu ca Tribal Propagation, Taratntulaspiders.com.

For Goodness Snakes, SSNAKES, Reptile Addicts, Serpentaria, Simply Snakes, Xtreme Reptiles sau pur si simplu Undulations. Crenguta Nicolae

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO