Caută doar în titlu
ZF Agrobusiness

ZF Live. Ianco Zifceak, acţionar Maxagro: Fără investiţii în procesare, vom importa în continuare lapte din Ungaria

09.07.2020, 00:07
ZF Live. Ianco Zifceak, acţionar Maxagro: Fără investiţii în procesare, vom importa în continuare lapte din Ungaria

România are nevoie de investiţii în construirea sau extinderea unor fabrici care să transforme cerealele, laptele şi carnea în produse finite, consideră Ianco Zifceak, acţionar al Maxagro, un business din ju­deţul Timiş, care lucrează 10.000 ha cu cereale şi are 2.000 de bovine.

„Ar trebui să facem mai multe fer­me zootehnice, avem fonduri euro­pene, dar birocraţia este excesivă şi mulţi fermieri renunţă la luptă. Ar trebui să facem procesare, să nu vindem 10.000 de tone de grâu la export, să rămână în ţară şi să exportăm biscuiţi sau macaroane. Acum, procesatorii din zona noastră importă jumătate din lapte din Ungaria şi din alte ţări“, a spus Ianco Zifceak, acţionar al Maxagro, în cadrul emi­siunii de business ZF Live.

El a adăugat că pe lângă faptul că este foarte multă birocraţie, durata de implementare a unui proiect finanţat prin fonduri euro­pene poate ajunge de la câteva luni la câţiva ani. „Avem ne­voie de legi simple, să poa­tă accesa orice fer­mier banii.“

Anul trecut, Max­agro a ajuns la o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, iar anul acesta speră să ajungă la 50 de milioane de euro. De altfel, compania are în plan să mai cumpere câteva sute de hectare în judeţul Timiş, unde preţul variază între 6.000 şi 10.000 de euro/hectar, după cum spune fermierul.

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania
Continuarea pe ZF Corporate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.