ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Remi Dei-Tos, şeful staţiei Bayer de procesare a seminţelor din Sineşti: fără acces la apă pentru sistemele de irigaţii şi fără creşterea utilizării seminţelor certificate, producţia de cereale a României va stagna

30.08.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Remi Dei-Tos, directorul staţiei de producţie şi procesare a seminţelor Sineşti (jud. Ialomiţa), parte a Bayer România, spune că fermierii sunt gata să investească în echipamente de irigaţii, dar fără acces la apă, irigarea nu este uşoară. De altfel, în campania 2023 Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a pregătit o suprafaţă de circa 1,4 milioane de hectare pentru irigat, dar suprafaţa irigată pentru prima udare a fost de doar 482.000 de hectare, din cele 8,6 milioane de hectare de teren arabil.

„De fiecare dată când vorbesc cu colegii mei spun că dacă s-ar finaliza construcţia canalului Siret Bărăgan s-ar debloca un potenţial foarte mare al agriculturii din mai multe zone. În plus, nu toate seminţele plantate sunt certificate, mulţi fermieri încearcă să-şi producă propriile seminţe care au în final un randament mai mic decât cele certificate.(...) Aşa că potenţialul de export al României este cumva blocat la acelaşi nivel din cauza acestei creşteri a volumului de seminţe certificate folosite dar şi din cauza suprafeţei mici irigate“, a spus managerul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Pentru procesarea seminţelor de porumb, Bayer lucrează cu mai mulţi fermieri care cultivă în total 8.000 de hectare în special în zona de sud-est a ţării. „Noi încheiem contracte cu fermierii, folosim terenul lor, ei ne ajută cu pregătirea terenului şi cu irigaţiile de exemplu, dar Bayer se ocupă de toate activităţile care ţin de plantare, recoltare etc. Suprafaţa cultivată se modifică de an de la an, în funcţie de cererea de la nivel regional. Însă suprafaţa variază între 8.000 şi 10.000 de hectare/an“.

Staţia Sineşti procesează seminţe de porumb care ajung în principal pe piaţa din România (circa 40%). Din cele şase staţii de procesare pe care Bayer le are în regiunea EMEA staţia din Sineşti este cea mai mare ca şi volum de producţie.

„Circa 60% din producţia noastră este exportată în 25 de ţăr, precum Serbia, Croaţia, Polonia, Franţa, Italia, Ungaria etc. „

Remi Dei-Tos explică faptul că din 2,5 de milioane de hectare cultivate cu porumb, doar 75% sunt seminţe certificate, iar acest lucru afectează randamentul.  De altfel, producţia de porumb este în România între 3,5 şi 4 tone/hectar, în timp ce în Germania şi Italia producţia ajunge la 8-8,5 tone/hectar, iar în Fran?a şi Polonia se situează între 7 şi 7,5 tone/hectar.

„Iar randamentul producţiei cu seminţe certificate este mult mai mare decât al unde se folosesc seminţe fără certificare. Astfel, dacă vom reuşi să cultivăm mai mult folosind seminţe certificate, randamentul la porumb va fi mai mare, ceea ce va conduce la o creştere a exporturilor, a veniturilor, a locurilor de muncă etc. Şi această blocare a potenţialului de producţie o vedem şi la grâu de exemplu“. El a arătat că importanţa investiţiei în irigaţii a fost înţeleasă de fermieri,dar accesul la apă este dificil.

„Acum România poate iriga mai puţin de 1,5 milioane de hectare. Toţi fermierii văd în această lipsă a irigaţiilor o creştere a riscurilor şi o lipsă a competitivităţii pe piaţa europeană astfel că ei înţeleg cu siguranţă importanţa investiţiilor în aceste sisteme“.

Remi Dei-Tos spune că per total reprezentanţii Bayer sunt optimişti pentru viitor, el menţionând că cheia pentru dezvoltarea viitoare stă în adaptarea şi susţinerea fermierilor într-un context economic instabil.

„Şi trebuie să ne adaptăm şi la schimbările climatice. România este o ţară bună pentru producţia agricolă, vedem încă un potenţial mare. Vremea va face producţia din ce în ce mai dificilă, însă dacă ne adaptăm atât noi, cât şi fermierii, dacă investim în irigaţii, dacă cultivăm porumb în arii mai protejate şi în zonele mai uscate cultivăm alte tipuri de cereale sunt sigur că sectorul agricol din România va continua să fie unul bun“.

Cât despre producţia în perioada viitoare, Remi Dei-Tos spune că la staţia din Sineşti aceasta va fi stabilă pentru că deja fabrica are o capacitate foarte mare.

„În trecut produceam chiar peste 2 milioane de saci cu acelaşi echipament, dar anul acesta producem mai puţin ceea ce înseamnă că avem posibilitatea de a acoperi o creştere de volume în fabrică. Estimările noastre indică stabilitate şi o foarte uşoară creştere a pieţei în viitor“, a menţionat managerul. El adaugă că compania se gândeşte să investească în modernizare şi în noi echipamente care să permită producţia şi altor tipuri de seminţe. „Nu ne gândim să facem investiţii majore în capacitatea de producţie, însă ne gândim să continuăm adaptarea la noile metode de producţie şi la noi tehnologii de eficientizare a producţiei“.

Cât despre anul acesta, executivul spune că este un an bun, dar că temperaturile ridicate de la final de iunie-început de iulie temperaturile ridicate au afectat culturile de porumb în unele zone.În alte zone, producţia arată foarte bine, aşa că managerul spune că per total anul acesta este unul bun.

Însă, din cauza iernii secetoase, unii fermieri s-au reorientat şi au cultivat grâu sau floarea soarelui, plante care nu cer la fel de multă apă ca porumbul, aşa că companiei i-a fost dificil să îi convingă să cultive porumb. Însă, Bayer sprijină rotaţia culturilor pentru că beneficiile se vor vedea în timp în creşterea randamentelor.

Şeful staţiei Bayer de procesare a seminţelor din Sineşti mai spune că deja au făcut planul pentru anul viitor, care se bazează pe estimările de vânzări.

„Pentru moment credem că cererea se va menţine stabilă, poate cu o uşoară scădere dar nu ştim sigur încă. Preţul porumbului este puţin mai mic ceea ce înseamnă că profiturile fermierilor sunt mai mici şi astfel că această cultură este mai puţin atractivă faţă de alte cereale. Astfel, fermierii s-ar putea să mai schimbe culturile, nu înseamnă că vor renunţa la porumb, ci o să diversifice culturile“ a mai spus managerul, care conduce o echipă cu 106 angajaţi permanenţi. Însă, în sezon, numărul de oameni care lucrează în staţia din Sineşti ajunge la 500.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny