ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Producţia-record de cereale anunţată de Ministerul Agriculturii nu se regăseşte în silozurile fermierilor. Un fermier din Brăila: Lucrurile sunt în ceaţă, pentru că Ministerul Agriculturii nu are un sistem bine pus la punct, astfel încât să facă previziuni sau să adune informaţiile exacte din piaţă. A fost un an cu producţii corecte, nu extraordinare

21.09.2021, 19:30 Autor: Florentina Niţu

„Un an agricol excepţio­nal“, „producţie record de cere­ale“, „fruntaşi în UE la floa­rea-soarelui şi po­rumb“ sunt lozincile-standard ale oricărui oficial al Ministerului Agriculturii care a dat anul acesta declaraţii. La jumătatea lu­nii august, Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii, anunţa peste 11,33 milioane de tone de grâu, o producţie istorică pentru Ro­mâ­nia, şi o recoltă totală la culturile de toam­nă (grâu, orz, rapiţă) de 15 milioane de tone, previziunile pentru în­tre­gul an fiind duble.

Însă fermierii care cultivă cele 5 mi­lioa­ne de hectare cu ce­reale nu văd rezul­tatele „excepţionale“ ale tru­zii lor în silozuri. „Deocamdată lucrurile sunt în ceaţă, pentru că Ministerul Agricul­tu­rii nu are un sistem bine pus la punct să facă previziuni sau să adu­ne informaţiile exacte din piaţă. Din punc­tul meu de vedere, a fost un an cu pro­ducţii corecte. (...) Sin­gurele informaţii adu­nate din agricultură sunt cele ale Institutului Naţional de Statis­tică pe care le raportăm de do­uă ori pe an, prin toamnă-iarnă şi primă­vara. La Minis­terul Agriculturii se discută de prognozele pe care le fac ei, adică adună informaţii de la o direcţie agricolă, unde un om sună, dacă sună, câţiva fermieri şi îi întreabă cum stau cu producţiile şi îşi fac o idee pe care o raportează la minister. Acolo alt­cineva strânge informaţiile, le mai rotun­jeşte în funcţie de perspectiva pe care o do­reşte ministerul şi le anunţă în piaţă“, susţine Ştefan Gheorghiţă, acţionar al Triagroexim, com­panie care cultivă peste 600 de hectare cu cereale în judeţul Brăila. El a fost prezent la emisiunea ZF Agropower, un pro­iect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

El crede că Agenţia de Plăţi şi Inter­ven­ţie pentru Agricultură (APIA), aflată sub egida Ministerului Agriculturii, ar trebui să introducă un sistem de raportare a pro­duc­ţiilor de cereale, în contextul în care în pre­zent fermele existente raportează date finan­ciare şi date privind suprafaţa cultivată pentru a obţine subvenţia cuvenită.

„România este polarizată ca structură, ju­mătate de suprafaţă este lucrată din fer­me­le organizate, de peste 100 de hectare, şi ju­mă­ta­te din suprafaţă este lucrată de micii pro­prietari cu 3-5 hectare. În condiţiile aces­tea, mi-e greu să cred că productivitatea a cres­cut spectaculos la micii fermieri. Dacă vor­bim de fermele mari, asta ar fi însemnat ca producţia să crească cu 2 tone/hectar faţă de cel mai bun an al acestora şi din discuţiile cu alţi colegi nu este aşa“, a adăugat Gheorghiţă.

De asemenea, Gheorghiţă Corbu, proprietarul Legam Agro, care se ocupă cu producţia de cereale în judeţul Constanţa, şi Cristian Andrici, administrator al Expert Agro Bucovina, care cultivă cereale pe câteva mii de hectare în judeţul Botoşani, susţin că producţiile sunt în linie cu media ultimilor cinci ani.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny