ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Narcis Ranghiuc, fondator, Grain Bags: „Piaţa de silobaguri este estimată la 4.000-5.000 unităţi vândute pe an şi noi avem 20% din cota de piaţă. Valoarea e de peste 3 mil. euro şi potenţialul e de dublare anuală“

08.03.2023, 11:00

Vânzârile de saci uriaşi pentru depozitarea cerealelor sau furajelor, o soluţie nouă de depozitare „importată“ din Argentina, ar putea ajunge la 6 milioane de euro în acest an, suportând o dublare, a afirmat Narcis Ranghiuc, fondator al companiei Grain Bags, care de opt ani comercializează silo­baguri pe piaţa românească.

„Piaţa de silobaguri este estimată la 4.000-5.000 unităţi vândute pe an şi noi avem 20% din cota de piaţă. Valoarea e de peste 3 milioane de euro şi potenţialul e de dublare anuală, pentru că sunt multe provocări pe fluxul de depo­zitare, dar şi de transport“, a spus Narcis Ranghiuc în cadrul ediţiei din 6 martie a emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

El a completat că în contextul secetei este la îndemână să cumperi silobaguri, adică saci uriaşi în care să depozitezi cerealele, pentru că nu presupune investiţii mari. „În vremuri nesigure este riscant să investeşti în silozuri de sute sau milioane de euro. În plus, în contextul geopolitic actual, sistemul silobag îţi oferă flexibilitate, pentru că poţi să depozitezi 1.000 de tone sau 20.000 de tone“, a precizat antreprenorul.

Capacitatea de depozitare într-un silobag porneşte de la 200 de tone ajunge până la 500 de tone de grâu, de exemplu, iar preţul pentru achiziţia sacului este între 2,7 şi 3 euro/ tonă, a mai spus Ranghiuc. De asemenea, utilajele pentru încărcarea şi descărcarea sacu­lui pot fi cumpărate sau închiriate. Dacă sunt cumpă­rate şi un fermier sau un trader depozitează 2.000 de tone de cereale pe an, per total are un cost de 5 euro/tonă, iar dacă sunt închiriate costul este de 7,7 euro/tonă.

„Acum 8 ani, când am început businessul împreună cu soţia mea, nu ştiau oamenii ce-i silobag-ul, după 3-4 ani ştiau ce este că au văzut la alţii, iar acum îl testează în propriile ferme să vadă rezultatele. De exemplu, un fermier care anul trecut a depozitat 1.500 de tone de cereale, acum vrea 10.000 de tone de cereale în silobag-uri, pentru că şi-a dat seama de utilitatea sistemului şi alege să-şi crească capacitatea de depozitare astfel de zece ori. Ne încurajează faptul că putem aduce plusvaloare şi acum avem aproximativ 400 de fermieri şi traderi care lucrează cu noi şi numărul creşte de la an la an“, a menţionat Narcis Ranghiuc.

El îşi aminteşte ca a plecat de la grupul american Cargill, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din România, cu gândul de a-şi face propria afacere pornind de la întrebarea: de ce în toată lumea se foloseşte sistemul de depozitare silobag şi în România nu? Mai mult, a văzut în Argentina cât de bine poate să funcţioneze acest sistem şi astfel şi-a dorit să aducă o schimbare şi în piaţa românească de depozitare a cerealelor.

„Am început să mergeam în ferme de cereale, de porci, de păsări în zona Moldovei, în Neamţ, Iaşi şi Botoşani, pentru că am văzut că unii fermieri au probleme cu depozitarea de când lucram în multinaţională. A fost simplu să găsesc primii clienţi şi mi-au acordat încrederea să testeze soluţia şi acum văd o evoluţie frumoasă în ceea ce priveşte implementarea sistemului silobag în România“, a mai spus Ranghiuc. 

Grain Bags a avut o cifră de afaceri de 2 milioane de euro în 2021, ultimul an pentru care există date disponibile, dublu faţă de anul anterior, arată sursele publice.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny