ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Monica Paşca, Sipetul cu Bunătăţi: În 2011 am plantat 20 de ari de coacăz şi îmi amintesc că am plătit 2.600 de lei pentru butaşi. Acum am 1,5 hectare de coacăz şi am mai plantat zmeur, mur, smochin, cais, cireş, prun şi produc tone de fructe în fiecare an

28.12.2023, 00:02 Autor: Florentina Niţu

În 2011, Monica Paşca a început să se dedice horticulturii. Iniţial a plantat 20 de ari de coacăz în Săliştea de Jos din judeţul Bihor, aflată la circa 50 de kilometri distanţă de oraşul Oradea, iar an de an şi-a extins activitatea şi a ajuns acum la o suprafaţă de 1,5 hectare de coacăz. Mai mult, în prezent are şi culturi de zmeură, mure, smochine, caise, cireşe şi prune şi obţine anual recolte de mii de tone de fructe, care sunt transformate în dulceţuri şi puse pe piaţă sub brandul Sipetul cu Bunătăţi.

„Am investit mult până acum. În 2011, am plantat primii 20 de ari de coacăz şi îmi amintesc că am plătit 2.600 de lei pentru 600 de butaşi. În anul următor am plantat încă 40 de ari, apoi am cumpărat utilaje şi am amenajat laboratorul de procesare a fructelor, care au costat mii de euro. În momentul de faţă am 1,5 hectare de coacăz, dar am plantat şi zmeur, aronia, mur, smochin, cais, cireş, prun, pentru că mi-am dorit o livadă mixtă. Produc tone de fructe în fiecare an, căci vreau ca majoritatea fructelor pe care le folosesc la dulceţuri să fie făcute de mine”, a spus Monica Paşca, fondatoarea Sipetul cu Bunătăţi, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Ea a povestit că s-a apucat de producţie pornind de la comerţ, pentru că la început a avut un magazin unde comercializa produse alimentare. Apoi, de la producţia de fructe a trecut la procesare lor, căci a căutat o alternativă să-şi asigur un venit şi pe timpul iernii, când sezonul acestora se încheia.

„Acum fac dulceţuri şi sucuri artizanale, exclusiv de mână, în serie mică. Încep primăvara cu dulceţurile din flori şi continui cu dulceţurile din fructe. Fac dulceaţă din flori de iasomie, din flori de caprifoi, din flori de salcâm, din flori de soc, dulceaţă de portocale cu scorţişoară, dulceaţă de lapte, care îmi aminteşte de gustul copilăriei sau sirop de coacăze. Fac şi combinaţii mai speciale. De exemplu, fac dulceaţă de pere cu mac sau de banane cu ciocolată”, a afirmat Monica Paşca.

Ea a completat că în această perioadă a anului am foarte mare cerere de dulceţuri şi avantajul său în faţa concurenţei este faptul că face produse care au conţinut scăzut de zahăr sau cu zahăr de mesteascăn. „Mă străduiesc să fac produse cât mai curate şi mai sănătoase.”

În principal, ea comercializează produsele online, dar merge cu ele şi în pieţele volante din Oradea sau la târguri de profil din ţară, pentru a crea o legătură directă cu clienţii. „Acolo pot testa că produsele sunt curate, fără conservanţi şi coloranţi. Mă bucur când merg într-o piaţa din Oradea şi vine o persoană care cumpără un borcan de dulceaţă, iar după o oră revine şi mai cumpără cinci. Apoi, mă ajută feedback-ul şi recomandările. Oradea e un oraş foarte vizitat şi am avut clienţi din toată ţară, care apoi au făcut comenzi online. Am avut clienţi şi din Italia, Polonia, Belgia, toată Europa, care ne-au dat comenzi”, a mai spus aceasta.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny