ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Lucian Florea, preşedintele Asociaţiei Fruleg: Avem costuri mai mari de producţie cu 60% faţă de anul trecut şi sperăm la o revenire a consumului de legume din februarie

31.12.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Scăderea preţului legumelor şi fructelor a mers mână în mână cu scăderea consumului acestor produse spre final de an, în detrimentul cărnii, susţine Lucian Florea, preşedintele Asociaţiei Fruleg, formată din şapte producători de fructe şi legume din localitatea Iţeşti, judeţul Bacău. El speră la revenirea consumului din luna ferbuarie a anului viitor, însă nu şi la revenirea preţurilor.

„Nu ne ajută faptul că au loc evenimente publice şi private şi oricum acum este o producţie mai mică de legume şi fructe şi lumea caută mai multă carne decât legume. În plus, avem costuri mai mari de producţie cu 60% faţă de anul trecut şi sperăm la o revenire a consumului de legume din februarie, după ce trece această perioadă cu consumul de carne”, a spus Lucian Florea în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

El a menţionat că anul 2021 a început bine pentru pomicultori şi legumicultori, dar spre final de an au crescut semnificativ costurile pentru păstrarea şi depozitarea fructelor şi legumelor, în timp ce preţul acestora a scăzut. Astfel, consideră că prin februarie – martie 2022, din cauza scumpirilor energiei electrice şi a gazului, nu o să mai rezulte niciun profit pentru cei ce au decis să păstreze şi să depoziteze legumele şi fructele.

„A fost un an atipic, greu din punct de vedere financiar şi ne facem mari griji din cauza costurilor cu energia electrică şi a scumpirilor viitoare. Vindem la 60% din preţul de anul trecut fructele, cu costurile aferente de păstrare şi depozitare, care au crescut imens, de la carton şi pungi la transport. Sperăm să ne întâlnim cu reprezentanţii guvernului şi să luăm măsuri pentru a atenua acest şoc. Cererea este în scădere, pentru că şi consumatorii sunt speriaţi de preţurile la energie şi aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Cererea este la o treime faţă de anul trecut”, a precizat Florea. El a completat că nicio companie din distribuţia de energie nu a mai semnat un contract pe un an la un anumit preţ. „Nu ştim în ianuarie sau în ferbuarie ce costuri vom avea, dar ştim că vor creşte de la lună la lună.”

Antreprenorul speră ca în 2022 să fie mai multă predictibilitate în piaţă, mai ales că în judeţul Bacău, câteva companii sunt în colaps financiar şi nu ştim cum o să evolueze piaţa în 2022, a menţionat Florea. „Suntem în momentul în care corectăm şi ne adaptăm la situaţia creată, iar în ianuarie probabil va fi alta. Sperăm să facem faţă provocărilor din 2022.”

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny