ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience: Un minus pe care îl are România - jumătate de milion de hectare de porumb sunt însămânţate cu sămânţă necertificată, cu 30-40% inferioară productiv celei certificate

22.08.2023, 00:07 Autor: Florentina Niţu

România este ţara cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din UE, de 2,5 milioane de hectare. Cu toate acestea, producţia pe fiecare hectar este la jumătate în comparaţie cu ţările din vestul Europei. Însă, acest decalaj poate fi recuperat prin investiţii în irigaţii şi seminţe de calitate, certificate, care dau recolte mai mari, consideră Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova în cadrul Corteva Agriscience.

„Un minus semnificativ pe care îl are România în piaţa seminţelor este faptul că încă avem în jur de jumătate de milion de hectare de porumb însămânţate cu sămânţă necertificată. În vatra satelor încă se folosesc seminţe «salvate», care nu aduc performanţă, ci sunt cu 30-40% inferioare productiv“, a spus Jean Ionescu prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al ZF susţinut de Banca Transilvania.

În 2021, care a fost un an bun pentru agricultură, România a obţinut o cantitate de 5,8 tone de porumb pe fiecare hectar cultivat. Comparativ, Germania a avut aproape de două ori mai mult. Anul trecut, din cauza secetei, producţia de porumb din România a fost de doar 3 tone/hectar. Cu toate acestea, în medie, indiferent de an, producţia de porumb este între 3,5 şi 4 tone/hectar, în timp ce în Germania şi Italia producţia ajunge la 8-8,5 tone/hectar, iar în Franţa şi Polonia se situează între 7 şi 7,5 tone/hectar. „Înotăm între 3,5 şi

4 tone/hectar la porumb, în medie, la nivel de ţară. Suntem foarte departe de a fi o ţară competitivă. Sunt fermieri mari şi medii în România cu tehnologii premium care reuşesc să obţină producţii excepţionale, dar media este mică. În 2023, cred că o să avem o producţie de 4,3-4,5 tone/hectar. Potenţial de creştere există, dar acum nu suntem competitivi“, susţine Jean Ionescu, specialist în domeniul agricol cu peste 20 de ani de experienţă.

Pe lângă calitatea seminţelor de porumb folosite în câmp, el spune că România are nevoie şi de apă pentru a avea recolte mari. Astfel, o problemă importantă este faptul că nu am făcut suficiente investiţii în irigaţii. „Nu avem nici măcar o suprafaţă de 1,5 milioane de hectare irigabilă pe care să ne bazăm, iar în sudul României nu putem face faţă secetei şi arşiţei care lovesc culturile. Anul acesta, în sudul României, în Dobrogea şi Moldova, producţia la porumb nu va depăşi două-trei tone/hectar. Vremea a fost cruntă. În schimb, fermierul care are posibilitatea să irige în general cultivă porumb şi are producţii de peste 13 tone/hectar“, subliniază Ionescu.

În prezent, România are o suprafaţă irigabilă la nivel de ţară de 1,4 milioane de hectare, dar suprafaţa irigată efectiv a fost mai mică de 500.000 de hectare, din cele 8,6 milioane de hectare de teren arabil, arată datele Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

Compania Corteva, prin brandul Pioneer, este cel mai mare producător de seminţe din România şi cultivă plantele exclusiv pe suprafeţe irigate ce se întind pe 18.000 de hectare. „Pentru România, suprafaţa de producţie de sămânţă pe care o are Pioneer în România este irigată şi facem o cantitate suficientă de seminţe pentru producătorii din România, din Republica Moldova şi din alte state unde noi exportăm seminţe“, a precizat Ionescu.

România este una dintre cele mai importante ţări pentru grupul american Corteva. Tot în România, în Afumaţi (jud. Ilfov), Corteva Agriscience are una dintre cele mai mari unităţi de producţie de seminţe din Europa şi de acolo exportă în 15 ţări, conform datelor oferite anterior pentru ZF.

„Staţia noastră de seminţe din Afumaţi este cea mai mare din România la nivel de capacitate. De asemenea, în grupul Corteva, este a doua cea mai mare din Europa după cea din Ungaria, de la Szarvas. Este una dintre cele mai eficiente staţii, cu aparatură ultra modernă“, a menţionat Ionescu.

În România, compania produce în jur de 2 milioane de unităţi standard de porumb şi floarea-soarelui, cam 1,6 milioane de saci de porumb şi 400.000 de de saci de seminţe de floarea-soarelui sau, altfel spus, 80.000 de boabe de porumb şi circa 50.000 de seminţe de floarea-soarelui.

„În piaţa seminţelor din România, Pioneer este liderul absolut în vânzările de seminţe hibride de porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi soia. Poziţia noastră de lider la hibrizii de porumb Aquamax, unde avem rezultate excelente atât în condiţii de arşită şi secetă, cât şi în condiţii de irigat. Oferim o genetică rezistentă la secetă şi arşiţă, cel mai important element în menţinerea poziţiei noastre de lider“, a mai spus Ionescu.

 

Jean Ionescu, country leader România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience

An de an, pentru piaţa din România, lansăm între 8 şi 13 hibrizi, de la porumb la floarea-soarelui şi rapiţă. Ciclul de lansare e foarte rapid. Un hibrid premium în portofoliul nostru stă maximum 5 sau 6 ani, iar apoi îl înlocuim, chiar dacă a fost lider de piaţă sau top trei în vânzări.

E motivul pentru care avem un grad ridicat de încredere din partea clienţilor.

Ne concentrăm să livrăm timpuriu. Începem livrările către parteneri din octombrie, noiembrie, pentru că ne dorim ca produsele noastre să ajungă în ferme înaintea campaniei de semănat cu cel puţin două săptămâni.

Folosim în transportul din România peste 4.000 de tiruri. Aducem seminţe de la fermierii cu care colaborăm pentru producţie, ducem sămânţă la fermieri şi exportăm. Costurile sunt din ce în ce mai mari şi din păcate capacitatea noastră de transport rutier este extrem de precară.

Cota noastră de piaţă pe toate segmentele este mare. Ea se bazează pe performanţa hibrizilor. În Bărăgan, de exemplu, peste 80% din fermieri care au posibilitatea să irige au ales hibrizii de porumb Pioneer.

Avem o echipă de aproape 500 de oameni care lucrează pe zona de seminţe şi produse de protecţie a plantelor, iar în partea comercială suntem prezenţi în fermele româneşti cu circa 100 de oameni. Suntem cel mai mare jucător din piaţa seminţelor din România.

Piaţa agricolă din Republica Moldova creşte semnificativ şi seamănă cu cea din România. Minusul este că irigatul este „rara avis“. Sunt doar câteva mii de hectare care se pot iriga. Republica Moldova, din punctul de vedere al tehnologiei, a crescut şi sunt fermieri care sunt egali fermierilor din România, dar, din păcate, sunt mulţi oameni care lucrează încă, în ambele ţări, fâşii de pământ de 2.000, 3.000, 7.000 de metri pătraţi în sate, de aceea nu au o productivitate mare.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny