ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Istvan Varga, Manufactura de Brânză: Producem 5-6 kg de brânză cu mucegai nobil pe zi. Există potenţial pe piaţa brânzeturilor maturate

06.09.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Produsele Manufactura de Brânză se pot găsi atât în locaţii din zona judeţului Mureş, cât şi în Bucureşti, Sibiu, Oradea şi Timişoara în principal în băcănii, dar şi în restaurante care au adăugat în meniu şi platouri cu brânzeturi.

Istvan Varga, antreprenorul care în urmă cu şapte ani a pus bazele Manu­fac­turii de Brânză, un atelier de brânzeturi maturate din Cund (judeţul Mureş), crede că în următorii ani numărul de produ­cători de astfel de brânzeturi va creşte de cinci ori având în vedere că România are „la dispoziţie“ materia primă.

„Există foarte mult potenţial al acestei categorii. Văd că mulţi se duc la cursuri, învaţă, aduc oameni care ştiu să facă brânzeturi, sunt sigur că se va dezvolta această piaţă.“

„Şi acesta este un lucru foarte bun, pentru că în sfârşit vom dovedi că avem potenţial şi în această direcţie“, a spus antreprenorul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

El crede că viitorul industriei va fi împărţit între jucătorii industriali, care deja au lansat brânzeturi maturate, şi alţi fermieri mici.

„Viitorul va fi în acest sector al producătorilor mici, pentru că în mod clar este loc de creştere în această piaţă a brânzeturilor maturate. Noi ne dorim să rămânem la acest nivel, ne dorim să excelăm în ceea ce priveşte calitatea produselor, nu în cantitate“, a mai spus Istvan Varga, care în prezent procesează 150-160 de litri de lapte pe zi.

În sezon, el procesează şi 300-350 de lapte zilnic şi realizează două tipuri de brânză: un tip de brânză maturată, tipic zonei alpine din Elveţia şi un sortiment moale, cu mucegai nobil de tip Camembert.

„Anul trecut am făcut primele teste pentru acest tip de brânză. Anul acesta am început să producem în martie şi producem circa 50.000 de Camemberturi pe zi, deci undeva la 5-6kg/zi“, a mai spus antreprenorul, care foloseşte lapte crud din ferma proprie pentru realizarea brânzeturilor.

Istvan Varga spune că nu doreşte să fie un producător mare de brânzeturi, ci să menţină producţia în ferma proprie doar cu laptele din ferma familiei pentru a putea controla mai bine calitatea. Produsele Manufactura de Brânză se pot găsi atât în locaţii din zona judeţului Mureş, cât şi în Bucureşti, Sibiu, Oradea şi Timişoara în principal în băcănii, dar şi în restaurante care au adăugat în meniu şi platouri cu brânzeturi. Istvan Varga crede că o problemă a producţiei locale de lapte, care se vede an de an în scăderea cantităţii livrate şi în creşterea importurilor, este dată de lipsa asocierii.

„România suferă foarte mult din cauza trecutului marcat de colectivizare şi comunism. Practic, singura şansă pentru fermierul mic sau mijlociu din România este asocierea, dar cred că nu se va putea asocia niciodată pentru că există o teamă, iar din cauza asta România va pierde foarte mult pe termen lung“, a mai spus antreprenorul.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny