ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ioana Stan a început în acest an să facă homemade paste colorate din făină de năut, alac sau leguminoase cu suc de sfeclă ori de afine şi urmează să deschidă un punct de lucru în Cluj-Napoca

26.12.2023, 13:30 Autor: Florentina Niţu

Ioana Stan, o tânără din Cluj-Napoca, a abordat altfel pastele. Ea a început să experimenteze producţia lor în acest an prin combinarea diverselor tipuri de făină cu sucuri naturale şi pudre, cu gândul la o alimentaţie mai sănătoasă, pentru că pentru fiul ei, în vârstă de 9 ani, „adoră pastele”. Astfel, foloseşte făină integrală, făină de năut, alac sau leguminoase precum năut, linte sau mazăre, care sunt bogate în proteine şi fier, de care au fost atraşi şi alţi părinţi, în căutarea unei alternative la pastele tradiţionale pentru copiii lor, iar cererea şi încrederea clienţilor au determinat-o pe antreprenoarea care abia a pornit la drum să deschidă un punct de lucru în Cluj-Napoca.

„Pastele sunt apreciate de copii, în special de al meu, de 9 ani, care le adoră. Pentru a nu consuma doar calori, am început să fac paste din făină integrală, făină de năut, de alac, de leguminoase (năut, linte, mazăre), care conţin proteine şi fier. Nu folosesc ou, pastele sunt vegane şi concentrate în nutrienţi, pentru că prefer să folosesc suc de sfeclă sau de afine pentru culoare”, a povestit Ioana Stan, fondatoarea Păstuţe colorate, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

De la o zi la alta, ea a diversificat oferta şi chiar a realizat produse personalizate, în funcţie de cerinţele clienţilor. Spre exemplu, a făcut paste cu hrişcă şi făină de quinoa, paste din făină de fasole, paste din făină de secară sau cu pudră de broccoli. „Nu-mi ajunge timpul să fac mai multe sortimente, dar cred că de la anul mă voi extinde şi voi mai angaja o persoană pentru a ma dezvolta. Momentan sunt singură, eu preiau comezile, eu le pregătesc, eu le trimit, dar am control şi mă bucură feedback-ul clienţilor”, a explicat ea.

De sărbători, ea a pregătit pacheţele colorate, în ideea de a satisface mai multe gusturi. Cei mai mulţi clienţi, a menţionat Ioana Stan, au făcut comenzi online, prin intermediul reţelelor de socializare, dar produsele sale au ajuns şi în Bucureşi la Piaţa Altfel, cât şi la câteva târguri din Cluj.

„Pastele sunt naturale, curate, produse în cantităţi mici şi artizanal, iar acum încep să meargă bine comenzile local, în Cluj-Napoca. Clienţii mă recomandă şi nu reuşesc să ţin nimic pe stoc. Momentan e greu să fac faţă comenzilor, dar vreau să mă dezvolt şi o să deschid punct de lucru. De câteva luni mă pregătesc pentru asta”, a menţionat Stan.

Aceasta a mai afirmat că este conştientă de concurenţă şi de faptul că pastele din făină şi ou sunt mai ieftine, dar a subliniat că ea se diferenţiază prin faptul că aduce mai mulţi nutrienţi, mai multă culoare şi diversitate. „În ultimul timp, nu mai reuşesc să fac faţă comenzilor, pentru că, din fericire, am primit multe comenzi.”

Ioana Stan a adăugat că în ultimul timp se cer foarte multe paste din făină fără gluten, pentru că sunt mai mulţi copii cu intoleranţă la gluten, iar mamele acestora se interesează tot mai mult de paste de orez, paste din făină de ovăz, paste din legumeoase, paste din alac sau cu făină spelta, care conţin mai puţin gluten decât făina de grâu.

„Am investit continuu în diversificare şi în producţie, dar, sincer, nu am calculat cât am investit. Din vară am început să investesc mai mult şi se simte la bugetul familiei. Am avut nevoie de o maşină mai performantă. Am început cu două maşini mici şi aveam nevoie de alta electrică, mai performantă”, a mai spus Ioana Stan.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny