ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Gabriela Vila, Adama: Rapiţa a adus resurse pozitive, adică bani în plus în ferme anul acesta. Ne aşteptăm ca apetitul fermierilor să se menţină sau să crească

13.09.2023, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Cultura de rapiţă a fost semănată în proporţie de 80-90% în această toamnă, iar suprafaţa cultivată e de circa 600.000 de hectare, similară cu cea din 2022, dar de aproape două ori mare decât acum un deceniu „Dacă ne poziţionăm în urmă cu 15 ani, rapiţa era considerată o cultură tehnică de către mulţi dintre fermieri. Astăzi avem experienţă, fermierii sunt profesionişti şi ştiu să urmărească şi să îngrijească cultura de rapiţă, astfel că au rezultate foarte bune.“

Suprafaţa cultivată cu rapiţă în această toamnă, de circa 600.000 de hectare, este similară cu cea de anul trecut, dar de două ori mare decât acum un deceniu, şi ar putea creşte în următorii ani, în condiţiile în care seminţele de rapiţă sunt cele care au adus bani în plus în ferme în 2023, dat fiind că preţul cerealelor a scăzut, potrivit Gabrielei Vila, director general al ADAMA Agricultural Solutions în România şi Republica Moldova. Ea are o experienţă de peste 20 de ani în agrobusiness şi a fost prezentă la emisiunea ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

„Suntem în linie dreaptă cu semănatul. La rapiţă, în proporţie de 80-90% s-a finalizat semănatul în zonele în care a fost aport de umiditate. Ţinând cont de faptul că rapiţa a adus resurse pozitive, adică bani în plus în ferme anul acesta, ne aşteptăm ca apetitul fermierilor şi optimismul lor să facă ca această cultură să fie în zona suprafeţelor din anul anterior. E posibil să fie mici fluctuaţii din cauza condiţiilor meteo, dar în linii mari nu vedem deviaţii faţă de anul anterior, ca urmare a cererii pentru produsele noastre“, a spus Gabriela Vila.


►Tinerii sunt diferiţi faţă de generaţia mea. Noi suntem cei care ne adaptăm la generaţiile care vin mai mult decât încearcă ei să se adapteze la noi. Sunt mult mai rapizi şi au o atenţie mai mare asupra echilibrului între viaţa personală şi cea profesională. Şi tocmai diferenţa dintre generaţii face ca lucrurile să avanseze.

► Unii dintre tineri, care provin din familii care au avut de a face cu agricultura, îşi doresc să meargă pe teren. De altfel, mulţi dintre ei îşi doresc să încerce mai multe arii din agrobusiness ca să vadă ce li se potriveşte mai bine.

► Oamenii reprezintă cel mai important activ al unei companii, cu atât mai mult în agricultură. Suntem una dintre puţinele industrii în care interacţiunea dintre oameni este ridicată şi atunci, chiar dacă ne implicăm astăzi în dezvoltarea de tehnologii pentru agricultura de precizie, acesta este doar un suport pentru luarea deciziilor din fermă. Este clar că tehnologiile vor intra în ferme, însă orizontul de 10-20 de ani este prea scurt pentru a ajunge la automatizarea integrală a fermelor. Pe termen mai lung se vor pune bazele inteligenţei artificiale în ferme şi probabil vom asista la prezenţa robotului fermier.


În 2022 a fost cultivată o suprafaţă de circa 600.000 de hectare cu rapiţă, iar producţia se estimează că va depăşi 2 milioane de tone, nivel record pentru România. În plus, în contextul în care anul acesta preţul cerealelor a scăzut mult, mai ales la porumb şi grâu, rapiţa a avut o scădere mai mică, motiv pentru care a fost o cultură de salvare pentru fermieri.

Mai mult, în ultimii trei ani a cunoscut o creştere importantă a preţului, astfel că a crescut suprafaţa cultivată.

„Dacă ne poziţionăm în urmă cu 15 ani, rapiţa era considerată o cultură tehnică de către mulţi dintre fermieri. Astăzi avem experienţă, fermierii sunt profesionişti şi ştiu să urmărească şi să îngrijească cultura de rapiţă, astfel că au rezultate foarte bune“, a spus Gabriela Vila.

Ea a adăugat că şi investiţiile Adama au mers în direcţia protecţiei culturii de rapiţă, astfel că acum are un portofoliu amplu. „Suntem alături de fermieri de la semănat, răspundem celor mai multe nevoi când e vorba de cutluri de rapiţă. Studiile independente de piaţă ne arată ca lider detaşat al acestei culturi pentru produse de protecţia plantelor.“

Suprafaţa totală însămânţată în toamna anului 2022 cu cereale şi oleaginoase a fost de 3,32 milioane de hectare, din care grâul a ocupar 2,15 milioane de hectare, rapiţă – 588.000 de hectare şi orzul 349.000 de hectare, conform datelor oferite anterior de Ministerul Agriculturii la solicitarea ZF.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny